Napad na bankomate!

Pretekli konec tedna so policisti Policijske postaje Medvode na Celovški cesti v Šentvidu (Ljubljana) prijeli dva državljana Bolgarije, ki sta na območju celotne Slovenije sistematično izvrševala vlome v bankomate na način t. i. CASHTRAPPING-a. Gre  za napade na bankomate s pomočjo ustreznega orodja. V teh primerih storilci z omenjenim predmetov poškodujejo vratca bankomata in s silo odtujijo gotovino.

Nadaljnji   postopek   so   prevzeli   kriminalisti  SKP PU Ljubljana in osumljencema odredili pridržanje, izvedli so preiskavo osebnega vozila, ki sta  ga  uporabljala  v  času izvrševanja kaznivih  dejanj  z  namenom zagotavljanja  dokazov za nadaljnji kazenski postopek.

Zasegli so jima več plačilnih  kartic, namenjenih za nadaljnjo kriminalno dejavnost, različne predmete, ki sta jih uporabljala pri vlamljanju v bankomate ter okoli 120 bankovcev po 50 EUROV.  

Po  izvedenem  predkazenskem  postopku  sta bila privedena  pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je po zaslišanju zanju odredil pripor.

Naj  poudarim,  da  sta  osumljenca  povratnika, saj  sta  bila že večkrat obravnavana za različna premoženjska kazniva dejanja tako v Sloveniji kot tudi v več drugih državah.

Preko mednarodnega policijskega sodelovanja smo o  kaznivih dejanjih obvestili tudi vse države članice EUROPOLA, v katerih bi osumljena v tem obdobju lahko izvrševala istovrstna kazniva dejanja.

V  konkretnem  primeru je protipravna premoženjska korist razmeroma majhna, vendar  sta  bila  zaradi  usklajenega  delovanja  več  enot  policije  in procesnega  centra BANKART  storilca hitro prijeta ter zasežene kartice in druga  sredstva  za nadaljnjo kriminalno dejavnost.

V nasprotnem primeru bi lahko bilo oškodovanje tako v RS kot tudi v tujini veliko večje.

Zaradi  izvršitve  vsaj štirih kaznivih dejanj Velike tatvine jima grozi do pet let zapora.

STATISTIKA

V letu 2017 smo v Sloveniji zabeležili 98 tovrstnih napadov, v letu 2018 pa smo obravnavali  39  tovrstnih  napadov. V letošnjem letu so bili to prvi štirje napadi.

PREVENTIVA

Policija vsem uporabnikom bankomatov svetuje:

– Pred  dvigom  preverite  režo za izdajo gotovine – reža mora biti prosto dostopna, pri čemer se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je reža manipulirana z letvijo, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani.

– Če bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine, preverite stanje na vašem računu. V primeru stornirane transakcije stanje na računu ostane nespremenjeno, lahko ponovno poskusite z dvigom.

–  V primeru, da je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa ni izplačal denarja – pokličite skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno  na  zadnji  strani vaše plačilne kartice, pri tem pa ostanite pri bankomatu.

–  Bodite  pozorni  na  morebitne  neznance  v  bližini – storilci običajno spremljajo  potek dogajanja na bankomatu, prav tako obstaja možnost, da vas z  namenom  zapustitve kraja poskušajo zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje.

–  Če na bankomatu odkrijete omenjeno nameščeno letev ali če sumite, da je na bankomat manipuliran na omenjen način, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00.

Maja Ciperle Adlešič
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana
Prešernova cesta 18, 1001 Ljubljana