Najverjetneje se nam obeta referendum o JEK2

V Poslanski skupini SDS so danes vložili zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK 2).   

Kot je na novinarski konferenci izpostavil Tomaž Lisec, v Sloveniji 1/5 vse proizvedena energije predstavlja jedrska energija, napoveduje se zaprtje TEŠ 6, leta 2043 bo morda ugasnil tudi tudi prvi blok JEK. Dodal je, da bo imela zato Slovenija v prhodnje, če ne bo poskbela za stabilen, stalen, varen in zelen način pridobivanja električne energije, kar jedrska energija nesporno je, veliko problemov.

Ob tem je spomnil, da se tudi veliko drugih evropskih držav ozira k vzpostavitvi novih jedrskih reaktorjev, npr. Velika Britanija, Francija, Poljska, Švedska idr., Evrospki parlament in Evropska komisija pa ugotavljata, da brez jedrske energije ni energetske varnosti za Evropo in jo uvrščata med zelene vire energije. Kot je dejal Lisec, zato v Poslanski skupini SDS menijo, da zavlačevanje z izgradnjo JEK 2 pomeni škodo za vse državljane, saj je jedrska energija poceni vir energije in omogoča energetsko samooskrbnost države.