Gospodarska zbornica Slovenije objavlja seznam največjih komunalnih podjetij v Sloveniji. Na vrhu seznama je podjetje Kostak iz Krškega.

Za družbo, ki je na prvem mestu med komunalnimi podjetji v Sloveniji, sta glavni dve njeni značilnosti: prva, njena dejavnost ni omejena na komunalo. Kostak se ob komunalni dejavnosti ter vzdrževanju ukvarja še zlasti z gradbeništvom. Druga značilnost: dobrih 60 let stara družba Kostak je v mešani lasti: 43 odstotkov je v lasti občine Krško, 3,8 odstotka obvladuje Kostanjevica na Krki, ostalo pa zasebni delničarji, zlasti nekatera lokalna podjetja.

Sta lahko ti dve značilnosti formula uspeha? Rezultati družbe Kostak bi utegnili to potrjevati, kajti podjetje je naredilo veliki skok leta 2014, ko so se prihodki povečali za kar 63 % in presegli 53 milijonov evrov. Podjetje je leto končalo s 414 zaposlenimi in skoraj milijonom in pol čistega dobička. Toda omeniti velja tudi, da je Kostak med redkimi gradbenimi podjetji, ki je uspešno prebrodilo veliko krizo gradbeništva na začetku desetletja.

Na drugem in tretjem mestu seznama sta ljubljanski podjetji JP Vodovod-kanalizacija in JP Snaga. Snaga je med komunalnimi podjetji največja po številu zaposlenih – leta 2014 jih je bilo v povprečju 409. Če odštejemo Ljubljano, je med občinskimi komunalnimi podjetji največje KP Velenje z dobrimi 20 milijoni evrov letnih prihodkov.

J. P.