Na mariborskem Lentu so danes v skladu s tradicijo slovesno obrali letošnji pridelek stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu. Gre za največjo mariborsko zgodovinsko prireditev.

Ob 50. obletnici pobratenja mest je prvi grozd odrezal Wieland Stötzl, župan nemškega mesta Marburga. Letošnja trgatev stare trte je prinesla nov rekord po leti 1991. Tedaj so dosegli rekord 91 kilogramov, letos pa je najstarejša trta prinesla kar 107 kilogramov. Potomka stare trte pa je prinesla zajetnih 214 kilogramov pridelka.

Svečana trgatev najstarejše trte na svetu, ki je letos potekala že 33. leto zapovrstjo, predstavlja vrhunec Festivala Stare trte. Začel  se je že 13. septembra, in sicer z različnimi vinsko obarvanimi kulturnimi, turističnimi in kulinaričnimi dogodki.

Današnjo prireditev so obiskali tudi predstavniki pobratenih mest pobratenih mest Marburg (Nemčija), Gradec (Avstrija), Greenwich (Velika Britanija), Harkov (Ukrajina), Kraljevo (Srbija), Osijek (Hrvaška), Petange (Luksemburg) in Pueblo (ZDA).

G. M.