Najbolj revni v Sloveniji bodo postali še bolj revni!

Številne nevladne organizacije se že nekaj mesecev zavzemajo za to, da vlada ne bi ukinila dodatka na delovno aktivnost, do katerega je upravičenih 9964 ljudi, od tega 5412 zaposlenih in 448 samozaposlenih.

Menijo, da bi uveljavitev predloga zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki je bil potrjen na odboru za delo, zdaj pa čaka na obravnavo v državnem zboru, najbolj revne pahnil v še hujšo revščino.

Med najglasnejšimi nasprotniki ukinitve dodatka je direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, sicer tudi pobudnica kampanje #jaztudi, v kateri so zbirali izpovedi o spolnem nasilju.


Andraž Rožman
29. oktober 2019

Zakaj menite (Nika Kovač), da bi bilo treba ohraniti dodatek za delovno aktivnost?

“Ker za tisoče družin predstavlja temelj osnovnega dostojanstva. Ukinitev dodatka za aktivnost je pot v družbo, v kateri ni solidarnosti, v kateri oblast sprejema odločitve brez racionalne utemeljitve z zavajajočim informiranjem javnosti. Z ukinitvijo dodatka se varčuje na račun najšibkejših, večinoma so to zaposleni ljudje, ki ne zaslužijo dovolj, da bi preživeli svojo družino. Z ukinitvijo dodatka bo vlada tem družinam vzela do 205 evrov na mesec in jih pahnila še globlje v revščino.”


Čeprav je ukinitev dodatka tik pred dokončnim sprejetjem, napoveduje, da se bodo nevladne organizacije še naprej borile proti temu ukrepu.

Vir. FB

Predloga pa ne bodo podprli poslanci SDS. Po besedah Karmen Furman je trenutna socialna politika zgrešena, delo pa popolnoma razvrednoteno. Opozorila je, da so razmerja med plačami, pokojninami in denarno socialno pomočjo porušena. Vladi je očitala, da z ukinitvijo dodatka uvaja uravnilovko, saj bo v enak položaj postavila prejemnike denarne socialne pomoči, ki želijo biti aktivni, in tiste, ki si tega ne želijo.