Radi imamo svoje ljubljenčke, prav tako pa imamo radi naravo in čisto okolje. V Javnem komunalnem podjetju Grosuplje so namestili 22 novih košev za smeti za prijazen odnos do odlaganja odpadkov.

Koši so namenjeni prav za odlaganje pasjih iztrebkov. Če ste v dvomih, kako pravilno odložiti pasje iztrebke ali preprosto želite več informacij, vam bo v pomoč QR koda na košu za smeti.

Odgovorni lastniki psov se zavedajo, da je za njimi potrebno iztrebke pobirati in jih odvreči v za to namenjene koše. Poudarjamo, da pasji iztrebki ne spadajo med organske odpadke, ampak med mešane komunalne odpadke. Odlagamo jih lahko torej v za to posebej postavljene koše za smeti oziroma med mešane komunalne odpadke.

Zakaj jih ni dovoljeno odlagati med organske oziroma biološke odpadke?

Biološki odpadki so večinoma namenjeni za pripravo komposta, pasji in mačji iztrebki pa vsebujejo dušik in fosfor. Ravno pretiran vnos dušika zmanjšuje biotsko raznovrstnost, saj omogoča rast le nekaterim rastlinam. Posebej problematično je puščanje iztrebkov na zavarovanih območjih, še posebej v vodovarstvenem območju, saj tam lahko pride do onesnaženja podzemne vode.

Vsakič, ko ne poberete za svojim ljubljenčkom, tvegate možnost kazni. Vsi se moramo zavedati, da kljub temu, da je pasji iztrebek del narave, vseeno škoduje ranljivim habitatom. Zato je pomembno, da ko sprehajate svojega psa, njegove iztrebke poberete s PVC vrečko, jo zavežete in odvržete v koš za pasje iztrebke ali v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Še enkrat izpostavljamo, da pobrane iztrebke vedno vržemo v za to namenjene koše ali med mešane komunalne odpadke, ne glede katere vrečke uporabljamo.

Za občanke in občane Grosuplja so ob postavitvi novih košev pripravili nagradno igro, v kateri bodo v Javnem komunalnem podjetju Grosuplje podelili privlačne nagrade. Pravila nagradne igre in vprašanja, na katera morate odgovoriti, če želite sodelovati, so objavljena na spletni strani Javnega komunalnega podjetja Grosuplje. Na spletni strani je objavljen tudi filmček, ki so ga pripravili ob tej priložnosti.

Hvala, ker pobirate za svojimi pasjimi prijatelji in varujete naše okolje!

 

Spletno uredništvo
Vir: zapisala Maja Perme, Javno komunalno podjetje Grosuplje