V Dolu pri Ljubljani so prireditev Praznik jeseni vzeli zelo resno, saj so za obiskovalce poleg dobro založenih stojnic pripravili še bogat spremljajoči program. Med drugim so na ognju vrteli in pekli tele, za bakrenimi kotlički pa so se v kuhanju juhe pomerili župani in županja nekaterih slovenskih občin.

Organizatorji Praznika jeseni so najbolj razveselili rokodelce in kmete na stojnicah, saj je bil najem tokrat brezplačen. »Tega smo se tisti, ki največkrat prodajamo na sejmih, zelo razveselili,« je povedala Slavka Arko iz Sodražice, ki je obiskovalcem ponudila izjemno lep nakit domače blagovne znamke Psoglavka.

Slavka Arko je predstavila ročno izdelan nakit.

Ves nakit je povsem ročno izdelan in plod lastne domišljije, gospa Slavka pa je prikazala uhane, zapestnice in ogrlice za vse priložnosti.

V okolici Dola deluje prijazna ekološka kmetija Pr’ Travnari, kot se reče po domače. Veronika Grilj, mlada predstavnica kmetije, nam je povedala, da njihovo sirarstvo ponuja izdelke iz ovčjega in kozjega mleka, na kmetiji pa imajo tudi druge živali.

Veronika Grilj s kmetije Pr’ Travnari

»Pri na imamo na voljo ekološko ovčje in kozje mleko, prav tak ovčji in kozji jogurt, mladi ovčji sir in kozji sir v slanici, poltrdi ovčji in kozji sir ter ovčjo in kozjo skuto. Zanimalo nas je, kaj študira in če bo v bodoče delala doma na kmetiji. »Z novim študijskim letom, ki se je šele začelo, sem se vpisala na študij veterine, torej tudi v smislu naše domače kmetije,« je povedala Veronika. »Upam, da bo študij zanimiv, kako pa bo z zaposlitvijo po diplomi, pa še ne razmišljam. Morda bom lahko ostala tudi na naši kmetiji. Čas bo pokazal svoje.«

Učimo se vse življenje, bi lahko zapisali ob ogledu stojnice Iztoka Urbanije iz Zgornjega Tuštanja v Moravški dolini. Ukvarja se s pletenjem košar, posebnost pa so njegovi tečaji, ki jih prireja za vse tiste, ki bi se radi naučili te stare rokodelske veščine. »Pletenje košev in košar je bila včasih splošno razširjena ljudska obrt, ki jo dandanes obvladajo le redki,« pravi Urbanija. »Na veselje pletarjev se v zadnjem času ponovno kaže večje zanimanje za učenje tovrstnih ročnih spretnosti, zato sem se začel ukvarjati tudi s prirejanjem tečajev. Že zdaj zbiram prijave za tečaj pletenja košar, ki bo v zimskem času, prijave pa so možne do konca oktobra.«

Pletli so koše in košare.

Organizatorji Praznika jeseni so želeli obiskovalcem sejma ponuditi kaj nenavadnega tudi za pod zob, da ne bo dišalo samo po pleskavicah, čevapčičih in klobasah. Odločili so se in na ražnju tokrat zavrteli kar 270 kg težkega teleta, ki se je počasi pekel. Potem so zapeli noži in prvim najbolj lačnim so postregli to posebnost, ki so se je mnogi razveselili. Tisti, ki so pekli teleta, niso imeli časa, da bi odgovorili na vprašanja voditeljice programa Jasne Kuljaj, koliko časa se je pekel.

Voditeljici programa Jasni Kuljaj je bilo meso nadvse všeč.

Takole mimogrede pa smo le izvedeli, da je treba teleta peči počasi, bolj na žerjavici kot na živem ognju. »Mmm,« je bilo vse, kar je lahko povedala Jasna, in se oblizovala, ko je poizkusila pečenega teleta, kajti meso je bilo zares okusno. »Vrteli pa smo ga kar dolgo, saj meso ne sme ostati surovo,« je povedal eden od tistih, ki so skrbeli, da se je mogočna žival lepo vrtela in pridobivala na pravem okusu.

Župani in županja so se pri kuhanju županove juhe odločili za različne okuse. Obiskovalci so tako lahko poizkusili govejo in gobovo juho in telečjo obaro, županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar pa se je odločila za ješprenčkovo juho. »Kuhanje županove juhe je imelo tudi dobrodelni namen, saj smo s prodajo juhe oziroma dobrodelnimi prispevki zbirali sredstva za eno od naših občank, ki potrebuje pomoč,« so povedali organizatorji.

Županovo juho je kuhal tudi Rajko Meserko iz občine Šmartno pri Litiji.

Sicer pa so se tokrat z zelenjavo, mesom in začimbami ter noži in kuhalnicami spopadali župan Rajko Meserko iz občine Šmartno pri Litiji in županja mag. Olga Vrankar iz občine Lukovica, združenje slovenskih občin je zastopal mag. Damijan Jaklin iz Velike Polane, Željko Savič pa je uspešno predstavljal domačo občino Dol. Čeprav so si župani pri kuhanju omislili pomoč, med drugim so k sodelovanju povabili kuharske mojstre, so bile njihove juhe odlične.

Marjetice vabijo na svojo razstavo. Fotografije: Primož Hieng

Če bi v Dolu v tem jesenskem iskali marjetice, bi našli le tiste, ki jih pišemo z veliko začetnico. Marjetice so namreč zelo pridne in nadvse prizadevne članice Aktiva žena, iz Dola ki so se najprej skrbno pripravile za Praznik jeseni, zdaj pa že razmišljajo naprej.

»Največ dela bomo posvetile naši tradicionalni razstavi Bog žegnaj,« je povedala Sabina Grošelj.

»Vsako leto jo pripravimo drugo nedeljo v oktobru in tudi letos bo tako. Naš Bog žegnaj 2019 je že šestnajsti po vrsti.  Letošnja razstava nosi naslov Jesen na krožniku. V naših krajih, kjer ima večina prebivalcev vsaj vrtiček, če že ne večjega vrta ali celo njive, našo prehrano močno zaznamujejo pridelki naših rok. Na razstavi boste lahko dobili marsikatero idejo, kako te pridelke porabiti, da sta miza in krožnik vedno bolj pisana in zanimiva. Vabimo vas, da si ogledate našo razstavo, saj nam vaša udeležba veliko pomeni in nam da zagona za delo v naprej.«

Primož Hieng