V večini primerov je žal res tako. Ampak ta prispevek ni namenjen tistim, ki zaradi jugonostalgije, neznanja mednarodnih jezikov ali strahu pred potovanjem z letalom ali preprosto pred neznanim, leto za letom letujejo samo na Hrvaškem. Namenjen je tistim, ki bi šli na morje kam drugam, a preprosto ne vedo, kje je (še) lepše, cenejše in prijetnejše.

Dejstvo je, da je tako množičen obisk hrvaške obale povezan še iz časov, ko smo živeli v državi, ki ne obstaja več (Jugoslavija), ko je bila meja med Slovenijo in Hrvaško celo Reki, ko je bila cela Istra slovenska (kar je razvidno tudi iz starih šolskih atlasov in zemljevidov, sam sem imel možnost videti npr. tistega iz leta 1956).

In kam namesto na Hrvaško? 

Predlagam drugo stran Jadranskega morja, kjer lahko obiščemo italijanske plaže v neposredni bližini Slovenije (od Ljubljane oddaljene pribl. 170 km), ki imajo modre zastave za čistost morja in urejenost plaž, pa pestro in cenovno izredno ugodno gostinsko in ostalo ponudbo, še posebej tudi za otroke, mlade družine in mladino, idr. Zato je prav nerazumljivo, kako malo Slovencev uživa na plažah v krajih, kot so Lignano Sabbiadoro, Bibione, Caorle, Lido di Jesolo, itn.

Številni turisti iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Švice, Češke, Slovaške, Madžarske, Velike Britanije, Irske in kar je zelo zanimivo, tudi iz Hrvaške, Bosne in Srbije, na laž postavljajo vse tiste Slovence, ki trdijo, da je morje »samo hrvaška obala«. Zanimivo je tudi dejstvo, da imajo turistična obmorska italijanska mesta, od zgoraj naštetih pa recimo vse do Riminija, ki je sploh eno največjih turističnih morskih središč (za informacijo; Rimini je od Ljubljane oddaljen 490 km, Split na Hrvaški obali pa 470 km), precej več turistov, kot hrvaška obmorska mesta od Istre do Dubrovnika. Obe področji torej približno enako oddaljeni od Ljubljane (Ljubljana je vzeta kot nekakšen izhodišči izračun samo zato, ker pač je v središču Slovenije), na italijanskih plažah in v mestih je precej več tujih turistov, kot na hrvaških, kar pomeni, da morje, plaže in ponudba res niso slabe, a Slovenci kar še naprej veselo rinejo na Hrvaško. Čeprav je, roko na srce, v zadnjih nekaj letih v italijanskih obmorskih turističnih mestih opažam vedno več avtomobilov s slovenskimi registrskimi tablicami.

Je tu zatajila tudi turistična veja pri nas?

Vsaka turistična agencija pri nas ponuja Hrvaško, Italijo pa zgolj ena ali dve, če se ne motim (pa še to samo za vzorec, z le nekaj hoteli). Kot da se turistične agencije bojijo, da bi izgubile stranke, če bi namesto Hrvaške v enakem obsegu ponujale Italijo. A nobena si ne upa storiti tega koraka naprej in prav vse leto za letom na prvo mesto postavljajo Hrvaško, to pa ima potem domino učinek – kar naredi ena agencija, ji sledijo tudi druge – in ljudje pač nimajo niti možnosti, da bi spoznali druga morska območja, ki pa so z avtomobilom (če se osredotočim na to) še lažje (in hitreje) dostopne, kot hrvaška obala. Potreben bo torej neki preskok tudi v naših turističnih agencijah, da bomo imeli možnost izbire letovati tudi še kje drugje. Na srečo pa zdaj, v dobi interneta, ni več težko npr. preko nemških turističnih agencij poiskati tistega, za kar smo pri naših prikrajšani. Še celo več, pri tujih turističnih agencijah dobimo cenovno bistveno ugodnejše ponudbe, kot preko naših turističnih agencij – in to za enak hotel, v istem kraju, za enako časovno obdobje in z enakimi hotelskimi uslugami. Pa naj to za domačo nalogo poišče in razišče vsak sam.

Ko sem se zadnjič pogovarjal z nekaterimi osebami, zakaj stalno letujejo na Hrvaškem, mi je bilo med drugim rečeno, da je na Hrvaškem ceneje.

Na Hrvaškem je morje drago kot žafran

A prav hitro sem dokazal, da je ravno nasprotno, v primerjavi npr. z Italijo, je Hrvaška draga kot žafran.

Najprej mi niso verjeli, ker so delali klasično napako pri izračunih – na Hrvaškem so za računanje vzeli najem apartmaja s tremi zvezdicami, pribl. 4-5 km od morja, s staro opremo, brez internetnega priključka ali pa celo kampiranje, v Italiji pa hotel s štirimi (4) zvezdicami, tik ob obali, polni penzion, z WI-Fi internetno povezavo, bazenom idr.. V tem primeru bo res držalo, da je na Hrvaškem ceneje – a, ko se vzamejo enaki merila, to pomeni tudi na Hrvaškem hotel s štirimi zvezdicami, tik ob morju, polni penzion itn., potem pa je to čisto druga pesem. Na Hrvaškem je res drago kot žafran. A so mi takoj rekli, da v primeru,če gredo na Hrvaško, potem je dober vsak apartma ali kamp, bodo že potrpeli, če pa se gre kam drugam, mora pa biti to hotel z najmanj štirimi zvezdicami, polnim penzionom in na obali.

Preskok v možganih? Zakaj pa ne v Italijo?

Se pravi, da gre moje razmišljanje v pravi smeri, da je pač potreben neki preskok v možganih in da bo treba imeti enaka merila – potem ne bo noben problem poiskati cenovno in tudi počutju primerno najugodnejšo destinacijo na morju, kjer se bomo spočili in naužili morja, sonca, …

Navsezadnje pa – gre za naš denar in nič ni narobe s tem, da želimo najceneje in najugodneje preživeti svoj dopust. In, ob vseh številnih možnostih, ki jih imamo (a za mnoge žal še ne vemo), res ni nujno, da je to samo hrvaška obala.

Janez S.

Fotogalerija