Na današnji dan, pred enaindvajsetimi leti, sta padla znamenita Newyorška dvojčka, Stolpnici World Trade Centra v New Yorku. Prvi je padel manj kot uro po tem, ko je vanj priletelo letalo, drugi slabe pol ure za njim. Teroristi so ugrabili  štiri letala, od katerih je tretji trčil v Pentagon, četrti pa naj bi zaradi pogumnih potnikov strmoglavil blizu Pittsburga. Umrlo je več kot 3000 ljudi.

Ta napad je spremenil svet.

Vir: Pixabay

Glede na uradno poročilo komisije, je 19 mož, povezanih z Al Kaido, ugrabilo štiri ameriška potniška letala. Dve sta treščili v stolpnici World Trade Centra v New Yorku, vsako v enega od stolpov v razmaku 17 minut. Oba stolpa je zajel požar. Južni stolp WTC (World Trade Center 2) je bil porušen manj kot eno uro po tem, ko je bil zadet. Porušil se je ob 9:59 dopoldne in Severni stolp WTC (World Trade Center 1) mu je sledil ob 10:28. Tretje letalo je zadelo eno od kril Pentagona v Virginiji, v neposredni bližini ameriške prestolnice Washington. Četrto letalo je strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha, predvidoma zaradi posredovanja potnikov. Obstajajo tudi teorije, da naj bi bilo letalo sestreljeno. Ruševine podirajočih stolpov so hudo poškodovale ali uničile več kot ducat drugih sosednjih zgradb in bližnjih struktur.

Vir: Nova24 TV

Komisija poroča, da so bili največji samomorilski napadi v zgodovini in največji napad na ZDA na njihovem ozemlju. 265 ljudi je umrlo na letalih, 2595, vključno s 343 gasilci in 60 policisti v WTC-ju in 125 vojakov in civilistov v Pentagonu. Na Manhattnu je bilo poškodovanih ali uničenih 25 stavb.

Vir: Pixabay

Glavni osumljenec za napade je takoj postal Osama bin Laden, voditelj Al Kaide. V izjavi, ki jo je televizijski postaji Al-Jazeera prinesel neimenovan vir, neidentificiran glas, ki se je izdajal zanj, je trdil, da napadov ni načrtoval, niti ni za njih vedel, ameriška vojska pa je kasneje v Afganistanu našla posnetek, v katerem izgleda, da bin Laden priznava, da je napade načrtoval. Osama bin Laden je od takrat že večkrat prevzel odgovornost za napade.

Vir: Pixabay

Od leta 2001 je bil bin Laden in celotna njegova organizacija cilj ameriške vojne proti terorizmu.

Po padcu talibanov v Afganistanu se je bin Laden skrival na mejnem področju med Afganistanom in Pakistanom.

1. maja 2011 zvečer, skoraj 10 let po napadu na znamenita dvojčka, je predsednik ZDA Barack Obama oznanil na televiziji, da je bil bin Laden ubit v Abbottabadu (Pakistan) v spopadu z ameriškimi specialci in da imajo njegovo truplo. V skladu z muslimanskimi verskimi pravili in običaji so bin Ladna pokopali na morju.

Vir: Pixabay

Na mestu, kjer sta stala znamenita porušena dvojčka, na točki nič oziroma izvirno “Ground zero”, danes stoji park, posvečen vsem umrlim v napadu, z veliko spominsko ploščo, kjer so zapisana njihova imena.

Spletno uredništvo