Občina Medvode tudi v letošnjem letu vabi vse občane, da se pridružijo izjemno ugodni akciji sterilizacij in kastracij mačk in psov.

Za lastnika mačk je strošek 20 evrov, za lastnike psov pa je cena odvisna od teže psa, Občina Medvode prispeva za vsakega 20 evrov. V zadnjih treh letih so v akciji sterilizirali več kot 1.400 mačk.

Akcija sterilizacij in kastracij mačk in psov je projekt, s katerim želijo preprečiti in omejiti nova mačja in pasja legla.

Predvsem mačke zaradi velikega števila mladičev, ki se vsako leto skotijo, ne morejo dobiti varnih domov in odgovornih lastnikov. Končajo kot zavržene, potepuške mačke, za katere nihče ne skrbi. Med seboj se množijo, so bolne in bolezen širijo med svojo populacijo. Nekatere bolezni so prenosljive tudi na pse in na človeka. Veliko število živali pogine zaradi bolezni ali pod kolesi avtomobilov. Okužijo lahko lastniške mačke, ki niso pod nadzorom lastnikov.

V slovenskih zavetiščih je veliko število psov, ki čakajo na svojega lastnika in dom. Občine psov ne morejo vzdrževati leta in leta, zavetišča si sredstva in donacije težko pridobivajo. Mnogo psov svoje življenje preživlja na verigi. Nekateri so zaprti v boksih, stran od ljudi, kar ni pravilno.

V izogib novim mladičem za sterilizacijo ali kastracijo živali Občina Medvode nudi subvencijo lastnikom mačk in psov v višini 20 evrov na žival.
Občani naj pokličejo Veterino Tristokosmatih na Kajuhovo 5 v Ljubljani na tel. št. 031 790 600 ali 01 544 36 58, se dogovorijo za termin, najbolje v jutranjih urah, pripeljejo žival in sporočijo osebne podatke (stalni naslov mora biti v občini Medvode).

O morebitnih mačkah brez lastnikov ali o mačkah, za katere lastniki ne skrbijo odgovorno, lahko obvestite društvo za varovanje okolja in pomoč živalim Reks in Mila na telefonsko številko 070 326 447 ali 031 391 056 ali Zavetišče Horjul na številko 051 304 435. Poskušali bodo poskrbeti zanje.

Cilj projekta je osveščanje občanov o pomenu veterinarsko urejenih živali, spodbujanje preventivnih ukrepov, preprečevanje novih zavržnih živali, preprečevane širjenja bolezni in posledično poginov. Na ta način prihranimo denar, saj s preventivo omejimo zavržene živali, za katere je vsaka občina dolžna poskrbeti po Zakonu o zaščiti živali.

Prednosti sterilizacije / kastracije:
  • samec ne bo več označeval teritorija
  • mačke se ne bodo klatile, zmanjša se možnost nesreč in prenosa nalezljiih bolezni
  • onemogočen je razvoj tumorjev na testisih in raka na maternici
  • zaradi gonitev in pretepov mačke ne bodo izpostavljene poškodbam in prenosom nalezljivih bolezni
  • omejitev legel, ki so lahko 2x letno pri eni samici, za mladiče ni dovolj domov, poginejo ali postanejo zapuščene živalii

Občane vabimo, da se akciji pridružijo v čim večjem številu. Akcija traja do porabe predvidenih sredstev. Prijazno vabljeni, da skupaj humano poskrbimo za živali.