V nedeljo popoldan je na območju Vrhnike mladoletniku v rokah eksplodirala petarda in ga poškodovala.

 

Včeraj  popoldan  je bila policija obveščena, da je bil na območju Vrhnike zaradi uporabe nedovoljene pirotehnike poškodovan mladoletnik. Po do sedaj zbranih obvestilih  mu  je v enem izmed stanovanj v rokah eksplodirala petarda.

Pri tem je bil lažje poškodovan. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je mladoletnik nedovoljene petarde naročil preko spleta z vednostjo staršev. V postopku je bilo zaseženih še več pirotehničnih izdelkov, med njimi  tudi  doma  izdelana  petarda. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka in bodo izvedli ustrezne postopke.

Policisti  odsvetujejo uporabo pirotehnike, tako z vidika varnosti, zdravja kot  tudi vplivov na okolje in živali. V kolikor pride pri uporabi pride do poškodb, so posledice teh lahko zelo hude  in tudi  trajne. Staršem svetujejo, da se o uporabi posvetujejo z otroci, jih opozorijo na nevarnosti in ne dovolijo, da bi otroci pirotehniko uporabljali sami.

Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih izdelkov jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, ulicah ali družabnih omrežjih. Izkušnje kažejo, da je  uporaba teh  izdelkov  zelo nevarna. Prepovedana je tudi predelava ali lastna izdelava. Izkušnje kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo  nevarna.  Ti izdelki  večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni. Poudariti je potrebno, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

Nepremišljena,  neprevidna  in  objestna uporaba  pirotehničnih  izdelkov, pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.),  moti živali,  povzroča požare,  onesnažuje okolje in poškodovanja javne  in  zasebne  infrastrukture. Zavedati se je  potrebno tudi, da je pirotehnične  izdelke  kategorije F1, katerih glavni učinek  je pok, je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih  naseljih, zaprtih prostorih,  v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za javni potniški promet,  na  površinah,  kjer potekajo javne prireditve, itd., Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij F3 kategorije je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let. Prav  tako  so tudi pirotehnični  izdelki  kategorije  P1,  dovoljeni  le polnoletnim osebam.

Spletno uredništvo