Vir: Zavarovalnica Triglav
Mladi upi s svojim trudom in uspehi predstavljajo vzor tudi ostalim mladim v Sloveniji, zato jih v Zavarovalnici Triglav in Zavodu Vse bo v redu zavzeto podpirajo s projektom Mladi upi že sedmo leto zapored. V sklad finančnih sredstev jim je letos uspelo zbrati kar 50.000 evrov za uresničitev ciljev Mladih upov in podporo na njihovi poti navzgor.

Znanih je 13 mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, umetnosti in znanosti. Dvanajst jih je izbrala strokovna komisija, enemu pa je mesto med prejemniki finančnih sredstev zagotovilo spletno glasovanje.

Vid Oštrbenk, zmagovalec spletnega glasovanja Fotografije: Zavarovalnica Triglav

Zmagovalec spletnega tekmovanja je Vid Oštrbenk. »V sklopu oddaje Znan obraz ima svoj glas smo javnosti vsak teden predstavljali zgodbe Mladih upov,« pravijo v Zavarovalnici Triglav. »Z željo, da jim pomagajo do uresničitve ciljev, so gledalci lahko glasovali za svoje favorite. Največ glasov podpore je prejel Vid Oštrbenk, ki tekmuje v kajaku na divjih vodah. Vid za svoje cilje neutrudno trenira ter se na treninge vozi tudi sto kilometrov daleč.

Osvojil je že več kot 20 nazivov državnega prvaka, v letošnjem letu pa se želi vključiti v reprezentanco ter se uvrstiti med prvih pet na evropskem prvenstvu v sprintu na divjih vodah.

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo mag. Aleš Vičič, športni psiholog, Brigita Langerholc, uspešna slovenska atletinja in olimpijka, Helena Osterman, pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Ledina, doc. dr. Robert Repnik, znanstvenik in pedagog s področja fizike, pevka Jadranka Juras, mag. Metoda Debeljak, direktorica službe za upravljanje z zaposlenimi v Zavarovalnici Triglav, in Suzana Zorko, pomočnica ravnateljice glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je izbrala dodatnih 12 prejemnikov finančnih sredstev za razvoj njihovih talentov.

Matej Štih bi rad postal svetovno znan pozavnist.

Med zmagovalci po izboru strokovne komisije je 19-letni pozavnist Matej Štih, ki je uspešno zaključil 4. letnik na Konservatoriju za glasbo in balet ter v tem času nanizal številne dosežke na tekmovanjih državnega in mednarodnega nivoja kot solist na pozavni. Svoje glasbeno znanje bi rad izpopolnil s študijem v tujini ter postal svetovno znan pozavnist.

Jernej Mišič igra harfo.

Jernej Mišič je 16-letni harfist, ki je eden izmed velikih glasbenih talentov z obetajočo svetlo kariero v mednarodnem merilu. »Po mami harfistki sem podedoval neverjeten čut za igranje harfe, moj talent pa so prepoznali tudi v izven meja Slovenije; že pri 11 letih sem dobil vabilo za študij v tujini. Letos bom opravljal sprejemni izpit na konzervatorju v Vidmu,« pove Jernej.

Med glasbeniki je tudi perspektivni mladi pianist Vid Ibic. Z glasbenim ustvarjanjem in nadarjenostjo želi poslušalcem pričarati čustva, obogatena z njegovo interpretacijo. Številne nagrade in vabila na pianistične nastope želi nadgraditi z v tujini pridobljenim znanjem pri svetovno priznanih profesorjih.

Bratko Krivokapič igra tenorski helikon, ki v svetu še ni dobro poznan.

Bratko Krivokapić igra tenorski helikon, ki v svetu še ni dobro poznan. Bratko je ta hip edina oseba, ki igra nanj na umetniški ravni: »Moj cilj je prispevati k popularizaciji helikona v svetu in postati vodilni glasbenik na tem inštrumentu.«

Kany Michel Obenga je izjemno nadarjen plesalec.

Kany Michel Obenga je izjemno nadarjen plesalec s talentom, ki so ga prepoznali domači in tuji koreografi, po končani srednji šoli pa namerava na študij v tujino. V modernih tekmovalnih plesih je aktiven že 10 let ter v tem času dosegel bleščeče rezultate tudi v svetovnem merilu.

Tevža Lotriča zanimata fizika in programiranje. Tevž ima v svoji zbirki že kopico zlatih priznanj s področja fizike, matematike in programiranja tako z državnih kot mednarodnih tekmovanj. S svojim znanjem želi v prihodnosti prispevati k razvoju znanosti in družbe.

Lovro Drofenik je navdušen nad matematiko.

Lovro Drofenik je navdušen nad matematiko. Poleg tega, da posega po najvišjih mestih in zlatih priznanjih na tekmovanjih iz različnih naravoslovnih ved, je Lovro ponosni lastnik dveh bronastih medalj iz matematike na olimpijadi. »Moj cilj je postati vrhunski znanstvenik na področju tehnologije,« je povedal Lovro.

Lučka Rakovec je najmlajša članica članske državne reprezentance v športnem plezanju.

Osemnajstletna Lučka Rakovec je najmlajša članica članske državne reprezentance v športnem plezanju in ena najbolj perspektivnih športnih plezalk v Sloveniji ta hip, ki se pripravlja na olimpijske igre v Tokiu. Želi prevzeti vlogo ambasadorke zdravega načina življenja mladim generacijam.

Eva Alina Hočevar je 17-letna kajakašica in kanuistka na divjih vodah, ki pravi, da se do zastavljenih ciljev ne pride čez noč. »Kot večkratna državna prvakinja in svetovna prvakinja se pripravljam za doseg kvote in uvrstitev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 v kanuju,« je povedala Eva Alina.

Klara Lukan je 19-letna atletinja, ki je že vrsto let nepremagljiva v teku na srednjih progah. »Med drugim se želim letos kvalificirati na evropsko člansko prvenstvo v Parizu. Najvišji cilj ostajajo olimpijske igre in nastopi na največjih tekmovanjih z največjimi svetovnimi atleti,« poudarja Klara.

Deskar Naj Mekinc

Naj Mekinc je 18-letni deskar na snegu, od lanske sezone član A reprezentance za tekme svetovnega pokala deskanja na snegu prostega sloga s statusom mednarodnega športnika. »Moj cilj je nastop na olimpijskih igrah 2020,« pravi Naj.

Plavalka Janja Šegel

Da predanost in trud prinašata neverjetne rezultate, dokazuje 18-letna Janja Šegel, velik up slovenskega plavanja. To potrjuje s številnimi državnimi rekordi, kot najmlajša slovenska udeleženka na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016, bila je kadetska in mladinska slovenska reprezentantka, lani pa je postala še članska reprezentantka.

Primož Hieng