V torek je odjeknila vest, da Ministrstvo za finance ne bo podaljšalo ukrepa prejšnje vlade, s katerim je znižala stopnjo DDV za omilitev dviga cen energentov.

Z današnjim dnem se torej ponovno obračunava višja stopnja davka na dodano vrednost. Zaradi tega bomo namesto 9,5 odstotkov na vse energente (elektrika, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo) spet plačevali 22 odstotno obdavčitev.

Slovenska demokratska stranka je zato v parlamentarno proceduro vložila predlog Zakona o spremembi Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov.

V sporočilu za javnost so zapisali:

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v parlamentarno proceduro vložila Predlog Zakona o spremembi Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentovGre za zakon, po katerem bi se DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo še naprej obračunaval po nižji, 9,5 % stopnji, in sicer do konca leta 2023. S tem bomo zagotovili, da se cene ne bodo občutno povišale in da gospodinjstva, državljanke in državljani ter gospodarstvo ne bodo v skrbeh pred novo kurilno sezono.

Vlada Republike Slovenije oziroma Ministrstvo za finance je namreč včeraj (30. maja 2023) sporočilo, da ukrepa ne namerava podaljšati, kar pomeni, da bodo od 1. junija 2023 cene elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter daljinsko ogrevanje občutno višje, saj se bo DDV ponovno obračunaval po 22 % in ne več po 9,5 %.

Predlagatelji, poslanke in poslanci Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke menimo, da takšna odločitev Vlade Republike Slovenije ne sledi potrebam državljank in državljanov ter gospodarstva, saj se zaloge lesa za kurjavo dobavlja že v poletnih mesecih, prav tako pa so cene električne energije, ki se med drugim uporablja tudi za hlajenje, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja občutno previsoke.

Glede na razmerje glasov v državnem zboru, morajo zakon podpreti tudi poslanci koalicije. Ob razpravi in glasovanju o zakonu bomo lahko videli, za koga pravzaprav delajo izvoljeni predstavniki ljudstva.

Bodo poslanke in poslanci opravili svojo nalogo v dobrobit državljank in državljanov?

Spletno uredništvo