Ministrica dr. Pivec na srečanju s hmeljarji

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo Konzorcija za pospeševanje prodaje, promocijo slovenskega hmelja in promocijo geografskega porekla „Styrian hops“ udeležila delovnega srečanja na temo »Opraskan od hmelja«. Na srečanju so med drugim razpravljali o problematiki prodaje hmelja zaradi pandemije covid -19, o ustreznih rešitvah, o karantenskih boleznih v pridelavi hmelja. V razpravi so odprli tudi druge teme vezane na hmeljarje, med drugim pomen promocije, potrebne investicije na hmeljarskih kmetijah in razpise za ta sektor.

Ministrica je v razpravi predstavila aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vezane na problematiko prodaje hmelja glede epidemije covid -19, oziroma ukrepe za odpravo nestabilnosti na trgu. Nadalje je izpostavila pomembnejše aktivnosti ministrstva, vezane na pripravo nove Skupne kmetijske politike in intenzivnega dela na Strateškem načrtu. Posebej je opozorila na pomen povezovanja, da se v verige vstopa povezano, v kakšni obliki, pa je potrebno dogovoriti. Ministrica je spomnila tudi na nedavne ujme, kjer je pri hmeljarjih največjo škodo povzročil vetrolom; pri tem je pojasnila, da na Vladi potekajo pogovori o pomoči, pomembno pa je, da se čimprej opravi uradni popis škode, pri katerem se bo glede na oceno škode videlo, ali bo možno razmišljati o interventnem zakonu.

Srečanju v Preboldu je sledil ogled obiranja hmelja na Kmetiji Šalej. Ministrica je obisk zaključila z ogledom fontane piv v Žalcu.