Minister za zdravje odstopil, Jelka Godec odgovarja, odstopil je le obraz

Vir: Demokracija

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je podpisal odstopno izjavo, ki mu jo je predložil predsednik vlade Robert Golob.

Ta je v izjavi za medije dejal, da sta z ministrom ugotovila, da imata različne poglede na to, na kakšen način doseči cilj, ki se mu reče krepitev javne zdravstvene mreže. kot je dejal golob, sta kolaicija in poslanska skupina Svoboda enotni, da je edina pot krepitve javne zdravstvene mreže, da se ta krepi preko močnejših in bolj aktivnih javnih zavodov in ne zasebnikov. Zato je Golob odstop Bešiča Loredana označil kot logičen in pričakovan. Pa čeprav sta z ministrom še nekaj dni nazaj zatrjevala, da gre pri interpelaciji, ki jo je zoper ministra vložila poslanska skupina SDS, za še enega v vrsti manevrov največje opozicijske stranke.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je v današnjem odzivu na odstop ministra za zdravje dejala, da današnja izjava predsednika vlade, da bodo v koaliciji nadaljevali z zdravstveno reformo, kot so si jo zadali pomeni, da je odstopil le obraz ne pa tudi odločevalec.

Kot so zapisali v SDS, so že večkrat poudarili, so bile pod ministrovim vodenjem zdravstvenega resorja razmere v slovenskem zdravstvu vedno slabše, posledično pa je državljanom kršena ustavna pravica do zdravstvenega varstva in jim je, kot še nikoli do sedaj, omejen dostop do zdravstvenih storitev. Zato v Slovenski demokratski stranki današnji odstop oziroma podpis odstopne izjave Danijela Bešiča Loredana ocenjujejo kot pričakovano potezo. Ker pa je minister pred meseci zagotavljal, da sta s predsednikom vlade eno, bi takšno potezo glede na, do tega trenutka popoln neuspeh napovedane zdravstvene reforme, po oceni SDS, morda moral potegniti še kdo.

Za zdaj sicer še ni znano, ali se bo Danijel Bešič Loredan po prenehanju funkcije vrnil v poslanske klopi. Je pa predsednik vlade ministrovo odstopno izjavo že poslal v državni zbor, poslanci se bodo z njegovim odstopom seznanili prihodnji teden na izredni seji.