Bralni klub Dobrevoljci !

V sredo, 30. januarja 2019,  ob 19. uri vabi Mestna knjižnica Grosuplje, enota Dobrepolje, v prostorih knjižnice Dobrepolje na druženje ob knjigi meseca – Mileva Einstein, teorija žalosti – januarja priznane hrvaške pisateljice Slavenke Drakulić.

Slavenka Drakulić je v romansirani biografiji opisala nelahko življenjsko pot prve žene slavnega fizika Alberta Einsteina, Mileve Marić Einstein. Mileva je bila rojena v premožni družini v Vojvodini, nadpovprečno inteligentna je bila edina ženska svojega časa, ki je študirala na švicarski Politehniki. Tu je spoznala Alberta, njuna zveza se je začela s skupnim zanimanjem za znanost, za nove ideje ter prerasla v ljubezen in poroko. Mileva je možu požrtvovalno pomagala pri matematičnih izračunih in razvoju teorije relativnosti, rodila mu je tri otroke, hčerko in dva sinova. Po smrti hčerke si Mileva psihično ni nikoli opomogla, ni ji uspelo diplomirati, zakonca sta se odtujila. Albert si je našel novo družico – svojo sestrično, Mileva je ponižana s sinovoma odšla. Avtorica je ustvarila pretresljiv intimni portret ženske, ki ji življenje do smrti ni prizanašalo, vendar je kljub osebnim tragedijam vztrajala ter s tem izkazala svojo veličino.

Odlomek iz knjige

Milevi je manjkala le polovica diplomskega izpita. Če bi opravila ustni del, bi lahko šla po njenih stopinjah in se ukvarjala z znanostjo. Morda ne bi dobila Nobelove nagrade, bi se pa vsaj ukvarjala s tem, kar ima rada in kar si je zelo želela. Potem je Albert na znanstvenih srečanjih in v družbi ne bi predstavljal kot ženo, temveč kot kolegico. Če ga ne bi srečala, če ne bi postala tako odvisna od njega, če ne bi takoj zanosila z Lieserl … Med resničnostjo in možnostjo drugačnega življenja je bila le tista polovica izpita.