V petdesetem letu starosti je umrl glavni vokalist in dolgoletni član priljubljene skupine Gamsi Marko Omahna. Skupina, ki je zaradi drugačnega zvena (trio z bobni) zaslovela že takoj na začetku. Alpenrock je takrat postajal zelo popularen. Pred šestindvajsetimi leti so fantje z imenom Gamsi združili elemente narodno-zabavne in zabavne glasbe. Nastajali so nastali številni hiti, s katerimi so Gamsi zasloveli.

Vest o smrti Marka Omahna je na družabnem omrežju potrdil tudi njegov nečak in član skupine Mladi GamsŽan Omahna, ki je zapisal:

“Vsem se že vnaprej zahvaljujem za vse lepe želje, ki ste mi jih namenili. Žal pa je danes dan, ko nas je za vedno zapustil moj stric in glavni vokalist Gamsov Marko Omahna. Marko, hvala ti za vse, kar si nam dal!

Sicer pa se je glasbena pot bratov Omahna, ki so prihajali iz Krtine pri Domžalah, začela z instrumentalnim triom bratov Omahna, ki so igrali po raznih zabavah, veselicah in porokah. So se pa bratje Omahna Marko, Janko in Tone na eni izmed veselic srečali z dvema članoma iz skupine Don Juan – Damirjem Jurakom in Vilijem Bertokom. Takrat pa se je začelo. Pod njunim mentorstvom so posneli skladbo O, Korl, ki so jo fantje posneli z diatonično harmoniko. S to skladbo so se predstavili v takratni oddaji Poglej in zadeni, in tako so čez noč postali slavni.

Leto 1993 Gamsi štejejo za svoja uradna leta. Poleg bratov Omahna sta takrat v razširjeni zasedbi sodelovala še bobnar Damir Jurak in kitarist Tomaž Palčič.

Gamsi so takrat Sloveniji postali pionirji Alpenrocka, katerega so uspešno promovirali Avstrijci. Sicer pa so Gamsi dodali v ta alpenrock še kanček narodno-zabavnega zvoka s frajtonarico.

Gamsi so zasloveli s skladbami: Jodl avtomat, O, Korl, Mukica, Jaz sem Marička, Vse je sposojeno itd. Še danes pa veljata za velik hit njihovi pesemi Hej, hej in Kdor ne skače ni Sloven’c.

S to pesmijo so obnoreli Slovenijo in še danes pesem vrtijo na marsikateri tekmi slovenske reprezentance.

Pogreb pokojnega Marka Omahne bo v petek, 25. januarja 2019, ob 15. uri v cerkvi na Sveti Trojici. Od 9. ure dalje bo ležal v mrliški vežici v Dobu pri Domžalah.

Iskreno sožalje družini Omahna, skupini Gamsi in vsem njegovim prijateljem izreka tudi portal OS.

Narod tvoj bo pil iz čaše tvoje,
s pitjem njenim bode se napajal –
v delih svojih živel sam boš večno!…“

Anton Aškerc : Čaša nesmrtnosti

Mitja G.