Maraton Franja: obrat v središču Domžal

Začelo se Državno kolesarsko prvenstvo v vožnji na čas, ki je letos v sklopu 36. maratona Franja. Prvi Maraton Franja je bil izveden pred 25. leti, in sicer 22. julija 1982 pod vodstvom Zvoneta Zanoškarja (1930–2013), alfa in omega kolesarskega kluba Rog.

Štart in cilj 22-kilometrske oziroma 44-kilometrske proge za člane in mlajše člane je bil pred Kristalno palačo v BTC Cityju, nato se je zavilo na Šmartinsko cesto (smer Šentjakob). Kolesarska trasa je nato potekala mimo AC priključka Ljubljana Sneberje, kolesarji so prečkali zasavsko cesto v Šentjakobu, nadaljevali skozi Podgorico, Dragomelj do Domžal, kjer je bil obrat in nato po isti poti nazaj.

Uvodna dirka dneva je bila ženska. V konkurenci 26 kolesark v mednarodni konkurenci je bila najboljša Belgijka Ann Sophie Van Duyck, druga je bila članica BTC City Ljubljane Poljakinja Eugenia Bujak. Državna prvakinja pa je postala Urša Pintar, ki je po dirki ubranila svoj lanski naslov.

Naslov državnega prvaka je v konkurenci mlajših članov osvojil Izidor Penko.  V tej kategoriji je ljubljanski Rog osvojil trojno zmago, drugi je bil namreč Žiga Grošelj, tretje mesto pa je osvojil Tadej Pogačar.

Med mlajšimi članicami je bila najhitrejša Urška Žigart, članica BTC City Ljubljana.

Kolesarski praznik se bo v slovenski prestolnici v sklopu maratona Franja nadaljeval v danes, ko bosta na sporedu družinsko-šolski maraton (25 km) in preizkušnja za najmlajše (1,5 km), letošnja novost pa bo zabavna popestritev programa, in sicer štafetna dirka trojk s pony kolesi po Ameriški aveniji v BTC-ju.

Svoj vrhunec bo prireditev imela v nedeljo, ko bosta na sporedu veliki maraton (156 km) in mali maraton (97 km).

Tekst in fotografije: Bogdan Osolin