Po tritedenskem pogajanju Stranke svoboda, Socialnih demokratov in Levice so čez vikend ratificirali koalicijsko pogodbo. Stranka Levica je napovedala, da bodo z notranjim referendumom odločili, ali bodo vstopili v vlado, ki naj bi jo vodil Robert Golob.

Levica je sporočila, da bodo za vstop v vlado najprej izvedli notranji referendum, ki bo trajal en teden in se je začel danes. Povedali so, da bo o tem odločalo celotno članstvo na glasovanju po spletu ali pošti.

Že za začetek pogajanj se je čakalo stranko Levica, saj je zaradi slabega rezultata na volitvah, koordinator Luka Mesec ponudil svoj odstop. Svet stranke mu je potrdil mandat za pogajanja za vstop v novo, 15. vlado.

Kako se bo članstvo odločilo, bomo vedeli šele prihodnji teden. So pa si v bodoči vladi, če bodo vanju vstopili, izborili kar tri ministrstva, kar je ogromno glede na njihov volilni rezultat.

Verjetno je še živ spomin, kako so se izognili odgovornosti pred 4 leti, ko niso hoteli v Šarčevo vlado, so pa z njimi imeli sklenjen dogovor. Ali se zgodovina ponavlja? Bodo tudi tokrat stisnili rep med noge in se izognili sprejemu odgovornosti? Na te odgovore bo potrebno počakati vsaj do drugega tedna.

 

Spletno uredništvo