Že leta 2012 je bila obnovljena streha cerkve Marijinega rojstva v Šmarju – Sapu, v letošnjem letu pa tudi kapa zvonika. V nedeljo, 10. septembra 2017, so se župljani, krajani Šmarja – Sapa ob novih pridobitvah v kraju poveselili in se zahvalili za vsa lepo opravljena dela.

»Lep in duhovno bogat prostor, kjer se srečujemo z Bogom, je tudi izreden kulturno zgodovinski spomenik. Žal pa je zob časa načel njeno podobo. Da smo danes obhajali mašo v tako prenovljeni cerkvi, gre zasluga mnogim ustanovam in posameznikom, ki jim na tem mestu izrekamo prisrčno zahvalo. Najprej se zahvaljujemo župniku dr. Bojanu Korošaku, ki se je pogumno lotil organizacijsko in finančno zahtevnega projekta. Veliko modrosti, spretnosti in potrpežljivosti je bilo potrebno v spopadu s pridobivanjem raznih dovoljenj, soglasij in finančne pomoči. Z velikim posluhom za ohranjanje kulturne dediščine in lepote naših krajev je v projektu sodelovala tudi Občina Grosuplje, z gospodom županom dr. Petrom Verličem na čelu, hvala vam,« so dejali krajani Šmarja – Sapa.

Zahvalili so se tudi vsem izvajalcem del in številnim drugim posameznikom, ki so pripomogli, da je bila cerkev lepo obnovljena, pa tudi očiščena in okrašena s cvetjem. Letošnja prenova cerkve je sicer potekala pod strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Obnovljeno cerkev je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Vse zbrane krajane pa sta ta dan nagovorila tudi predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič.

»Spoštovani, verjamem, da ste zadovoljni, ker se v zadnjem obdobju v našem kraju veliko gradi in obnavlja. Veseli in zadovoljni smo lahko, da je med projekti, ki jih je sofinancirala Občina Grosuplje, svoje mesto našla tudi obnova zvonika župnijske cerkve tu v Šmarju – Sapu. Pri tem pa nikakor ne gre zgolj za cerkev kot verski objekt, ampak tudi za kulturno dediščino kraja, v katerem živimo. Povedano direktno, v dobi propagiranja multikulture nočemo in ne smemo zatajiti lastne kulture, identitete, tradicije in običajev, ki so nam bili položeni v zibelko. Kulturno dediščino smo dolžni prenesti na naše potomce,« je dejal predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar.

»Dovolite mi, da vam najprej iskreno čestitam ob res velikem opravljenem delu, obnovi zunanjosti zvonika naše župnijske cerkve, in se hkrati vsem skupaj tudi lepo zahvalim,« pa je vsem zbranim dejal župan dr. Peter Verlič.

Nadškof in župan

Povedal je, da smo na občini pristopili k projektu tako, da smo zagotovili finančna sredstva iz občinskega proračuna, ki pa so žal ravno za te namene omejena z zakonom. Ampak nič ne de, v naši strategiji razvoja občine je ohranjanje in obnavljanje kulturne dediščine med pomembnejšimi prioritetami. Pri tem namreč ne gre samo za obnavljanje objektov, gre tudi za to, da s tem utrjujemo našo identiteto.

»Veliko tujcev pride do mene, in kot povejo, so prvo kar opazijo, ko letalo pristaja na letališču, naše lepe doline, griči in na vsakemu od teh gričkov je cerkvica. In če pristajajo ponoči, so te cerkvice osvetljene. To pa je potem tisto, kar pogreje človeku srce, da če mi ne opazimo, da so tujci tisti, ki opazijo, kako lepo je tukaj, kjer smo doma, in kaj je naša identiteta. Bodimo ponosni krajani, ponosni občani in ponosni Slovenci,« je še dejal župan dr. Peter Verlič.

Cerkev Marijinega rojstva v Šmarju – Sapu je sicer najstarejša župnijska cerkev v grosupeljski  občini. Njena prva omemba v listinah sega v leto 1228, po prepričanju nekaterih zgodovinarjev pa naj bi bila župnija Šmarje ustanovljena že leta 1058. Zgrajena je v stilu romanske triladijske bazilike. Konec 15. stoletja je cerkev dobila nove oboke in prezbiterij, z obzidjem pa je služila tudi kot protiturški tabor, od katerega je viden samo še en stolp, imenovan Turenček.

J. R.