S startom izpred občinske stavbe v Ivančni Gorici, se je začel že sedmi množični pohod po Krožni poti Prijetno domače.

Nekaj več kot 60 pohodnikov se je ob 7. uri urno podalo na približno 36 kilometrov dolgo pot po sedmih turistično – informativnih točkah iz Ivančne Gorice, Stične, Šentvida pri Stični, Sobrač, Temenica, Doba pri Šentvidu do Zagradca, kjer je bil zaključek prvega dne.

Organizatorja Zavod Prijetno domače in Občina Ivančna Gorica sta tudi letos v sodelovanju z Gorniškim klubom Limberk – sekcija Ivančna Gorica, Planinskim društvom Polž in Planinskim društvom Šentvid pri Stični, pripravila vrsto zanimivih dejavnosti ob poti, ki so pohodnikom dale dodatne moči na tridnevni poti okrog občine.

V petek, 10. maja 2019, so se izpred ploščadi pred občinsko stavbo podali proti uvodnem žigosanju pri info točki v Ivančni Gorici. Tam so jih z dobrodošlico pozdravili člani ivanškega turističnega društva s predsednikom krajevne skupnosti na čelu Antonom Kraljem.

Sledil je odhod proti info točki Stična, ki se nahaja na parkirišču v neposredni bližini stiškega samostana.

Po žigosanju so se odpravili do Turistične kmetije Grofije ter po gozdnih poteh nadaljevali proti Šentvidu pri Stični. Pri obzidju župnijske cerkve sv. Vida so jih pričakale članice šentviškega turističnega društva skupaj s predstavniki krajevne skupnosti. Po naslednjem žigosanju pri info točki so se iz Šentvida preko Bukovice in Čagoške gore urno podali do Sobrač, najmanjše krajevne skupnosti v občini. Pri tamkajšnji info točki so opravili naslednje žigosanje, krajani pa so jih pri gasilskem domu bogato pogostili.

Sledil je vzpon proti vinskim goricam na Debeli hrib. Člani Vinogradniško sadjarskega turističnega društva Debeli hrib so pohodnikom z veseljem natočili kozarček rujnega. Naslednji krajši postanek je bil na domačiji pri predsedniku KS Temenica Ignaciju Kastelicu, kjer pohodniki že tradicionalno občudujejo želvo z Oteč vrha. V letošnjem letu se je »Ovničkovim« pridružila še ena majhna želvica. Pohodniki so pot nadaljevali proti naslednjem žigosanju pri info točki v Temenici. Še pred tem so preko lesene brvi čez reko Temenico prišli do Turistične kmetije Fajdiga, kjer jih je pod kozolcem čakalo okusno kosilo.

Iz Temenice so preko Gostilne pri Japu krenili mimo Radohove vasi do Doba pri Šentvidu. Na novem športnem igrišču so jih pričakali prijazni krajani vključno s predsednikom Andrejem Pušljarjem. Pred žigosanjem pri šesti info točki je Zavod Prijetno domače pohodnike nagradil z ličnimi spominskimi majicami na spomin na Krožno pot Prijetno domače. Pred zaključkom so se vzpeli še do Lučarjevega Kala, kjer so jih postregle članice TD Grča, do sklepnega dejanja na Kitnem Vrhu. Kitnci so jih pozdravili z vsem dobro  poznano »kitnsko pogačo« in okusno joto.

Po skupinskem fotografiranju pri vaški mlaki so se spustili še zaključka do info točke v Zagradcu. Tam se je tudi uradno zaključil prvi dan pohoda.

Celotno petkovo pot v dolžini dobrih 36 kilometrov je uspelo prehodili 55 pohodnikom. Nekateri izmed njih pa bo prenočilo kar na Kitnem Vrhu.

Zapisal in fotografiral:
Gašper Stopar