V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije 113 zabeleženih 1.612 klicev. Med 593 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 148 prometnih nesreč, 62 kršitev javnega reda in miru ter 71 kaznivih dejanj.

V 122 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 21 nesrečah so bili udeleženci lažje, v 5 nesrečah huje telesno poškodovani. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu smo 8 voznikom zasegli vozilo.

Ob 15 .14 sta v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci PGD Zagorje mesto in Trbovlje mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, pomagali pri prenosu poškodovancev v reševalno vozilo in pomagali pri usmerjanju prometa.

Ob 15.44 je na avtocesti v smeri Novega mesta pred počivališčem Dul, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so na kraju oskrbeli poškodovanega voznika in nato prepeljali v SB Novo mesto. Za odstranjevanje posledic nesreče bodo poskrbeli delavci DARS-a.

Ob 13.27 se je na cesti Branik – Komen, občina Nova Gorica, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč kolesarju do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so poškodovanega kolesarja na kraju dokončno oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter pri Gorici.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so opravili 45 intervencij na javnem kraju, 17 pa v zasebnih prostorih. 2 kršitelja, ki sta kljub opozorilu nadaljevala s prekrškom, so pridržali.

Med kaznivimi dejanji so zabeležili 38 tatvin, 14 poškodovanj tuje stvari, 10 vlomov, 6 groženj, 2 povzročitvi telesnih poškodb ter 1 nasilje v družini.

Ob 8.39 je prišlo v podjetju Melamin v Kočevju do eksplozije in požara. Aktivirani so bili bližnji izvajalci NMP Kočevje in Ribnica ter helikopter Slovenske vojske z ekipo HeNMP. Aktivirani so bili gasilci iz celotne GZ Kočevje (15 PGD) in GEŠP Ribnica. Obveščene so bile pristojne službe. Aktiviran je bil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto. Na kraju je bila prisotna tudi enota RKBO Slovenske vojske. Ob 10.30 naj bi bile po podatkih s terena nevarne snovi zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja.

Po zadnjih podatkih je eksplozija nastala med pretakanjem snovi Epiklorhidrin iz cisterne v manjše zalogovnike. Vzrok eksplozije še ni znan, predvidevajo, da gre za človeško napako. Po podatkih ELME meritve zraka, razen saj in dima, niso pokazale prisotnosti drugih strupenih snovi, analiza požarne vode pa še potekajo. Požarna voda je shranjena v lovilnih bazenih podjetja, zato nevarnosti izteka v naravo ni. Ob 13.00 je bil požar omejen, gasilci so izvajali aktivno gašenje ostankov požara, ohlajanje in preiskovanje območja.

Po zadnjih podatkih sta bili dve osebi huje poškodovani in prepeljani v UKC Ljubljana, njuno življenje pa je ogroženo. Pet pogrešanih oseb pa je v eksploziji izgubilo življenje. Okoli 15 poškodovanih oseb so oskrbeli na kraju. Iz območja nesreče je bilo evakuiranih okoli 100 oseb, iz bližnje lokacije Komunalnega podjetja Kočevje pa 30 oseb. Enota RKBO Slovenske vojske je na lokaciji izvedla dekontaminacijo cestišča.

Področje eksplozije so kasneje začeli preiskovati kriminalisti. Pozno zvečer smo bili s strani policije obveščeni, da so tako glavna cesta skozi mesto kot ostale ulice v okolici tovarne ponovno odprte, le dostop do tovarne je zaprt. Kriminalistom sta se zvečer na terenu pridružila tudi preiskovalna sodnica in državni tožilec, ki so opravljali prvi sklop ogleda samega kraja eksplozije, ki pa se bo danes nadaljeval.

V zadnjih 24 urah je bilo zaradi nezakonitega prehoda državne meje na območju PU Koper obravnavanih 5 oseb. Med obravnavanimi tujci je bilo 5 državljanov Kube.

 

Spletno uredništvo