V  preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 435 klicev  za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih  je 81 nanašalo na  kriminaliteto, 143 na javni red in mir, ter 155 na prometno varnost.

 

Policisti  so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 13 tatvin, 3 vlome  (v  enem primeru je ostalo pri poskusu) in 10 primerov  poškodovanja tuje  stvari.  Prav tako so posredovali  primeru nasilja v družini, kjer so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 33 prometnih nesreč z materialno škodo 10  nesreč  z lahkimi  telesnimi  poškodbami. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 5 vozil.

Glede  javnega  reda in miru so intervenirali 47 krat na javnem kraju in 15 krat v zasebnem prostoru.

Med  4.  6.  2021,  od 6. ure in 6. 6. 2021, do 6. ure, so med opravljanjem nalog varovanja državne  meje  na  območju Ljubljane izsledili in prijeli tujca  (drž.  Alžirije), ki je nezakonito prestopil državno mejo.  Postopki policistov s tujcem še niso zaključeni.

Kriminaliteta
Vlomi:
Na območju Bežigrada je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil ženski plašč. Lastnika je oškodoval za okoli 1.500 evrov.
Policisti  so  na  območju  Litije  obravnavali  vlom v vikend, od koder je neznani  storilec odtujil  gospodinjski  mešalec in nož, lastnik pa je bil oškodovan za okoli 150 evrov.

Prometna varnost
Prometne nesreče:
V  petek,  okoli  17.30  se  je v križišču Dragarjeve in Breznikove ulice v Domžalah  zgodila prometna  nesreča,  v  kateri sta bila udeležena voznika osebnih  vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznik v križišču odvzel prednost   voznici.   Pri   tem  se  je  udeležena  voznica  lažje  telesno poškodovala.  V  postopku  je  preizkus alkoholiziranosti pri povzročitelju pokazal   0.35   mg/l   alkohola  v  izdihanem  zraku.    Policisti  vodijo
prekrškovni postopek.

V  petek,  okoli  17.30  ure se je na Cesti na Bokalce  v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v  kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in motorist.  Do  prometne  nesreče  je prišlo, ker voznica pri vključevanju v promet  odvzela  prednost  motoristu.  Pri tem se je motorist lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

V petek, okoli 22. ure se je na Dunajski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča,  v kateri je bila samoudeležena voznica elekričnega skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padla in se lažje telesno poškodovala. Vozila je   po  površni,  ki  je  ne  sme  uporabljati.  V postopku  je  preizkus alkoholiziranosti  pri  njej  pokazal 0.51 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

V  petek,  okoli  17.  ure  se  je na Cesti na Bokalce  v Ljubljani zgodila prometna  nesreča, v kateri je bil samoudeležen  voznik osebnega vozila, ki je  zaradi  vožnje  preblizu  roba  z zapeljal s ceste in trčil v semafor. Voznik  se  je  pri  tem   lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus alkoholiziranosti  pri  njem  pokazal 0.96mg/l alkohola v izdihanem zraku.. Policisti zoper njega vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj,  okoli  15.  ure  se  je  na cesti od Turnš proti Radomljam zgodila prometna nesreča, v  kateri  je  bil  samoudeležen  kolesar, ki je zaradi neprilagojene  hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus  alkoholiziranosti pri njem pokazal 1.15 mg/l alkohola v izdihanem zraku.  Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj,  okoli  19.30 se je v Spodnjih Palovčah zgodila prometna nesreča, v kateri  je  bil samoudeležen   voznik  osebnega vozila. Po do sedaj znanih podatkih je zaradi vožnje preblizu roba z zapeljal s ceste, vozilo pa se je nato  prevračalo  po strmem pobočju in obtičalo v globeli. Voznik se je pri tem   lažje  telesno  poškodoval. V postopku je odklonil strokovni pregled. Policisti zoper njega vodijo prekrškovni postopek.

Vožnja pod vplivom alkohola:
Včeraj,  okoli  2.30  smo  bili  obveščeni  o  nezanesljivi  vožnji voznika osebnega  vozila Volkswagen golf na Dolenjski cesti v Ljubljani. Policisti so  voznika  ustavili.  V  postopku  je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal  1.03  mg/l  alkohola  v  izdihanem  zraku. Zoper  njega  bo podan obdožilni predlog.

Včeraj,  okoli  23.  ure  smo  bili obveščeni o nezanesljivi vožnji voznika osebnega  vozila Hyundai po štajerski avtocesti od Domžal proti Ljubljani. Policisti so voznika ustavili. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem  pokazal  1.0  mg/l  alkohola  v izdihanem zraku. Zoper njega bo podan obdožilni predlog.

Vir: Pixabay

Alkohol ubija, največkrat nedolžne!
V   zadnjih   letih  se  delež  prometnih  nesreč,  ki  so  jih  povzročili alkoholizirani udeleženci prometnih nesreč ni bistveno spremenil in ostaja približno  na  10  odstotkih. Zaskrbljujoče  pa  je,  da  več kot tretjina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.
Vozite  le  trezni!  Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino),  se  ne odločite  za  vožnjo  v cestnem prometu. Če ste uživali alkohol,  naj  vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.  Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še  zlasti  pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

Nasveti lastnikom gostinskih lokalov
Vsem  organizatorjem  javnih  prireditev  in  lastnikom  gostinskih lokalov priporočamo pazljivost  pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu. Ne točite alkoholnih pijač tistim,  ki  so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!