Kradla med “dezinfekcijo” prostorov

Policisti  so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena na območju  Vrhnike. Neznana  storilka  je  na  domu  zamotila  oškodovanko s pogovorom  o izvedbi dezinfekcije prostorov. Med tem ji je iz hiše odtujila nekaj sto evrov gotovine. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.
Opis storilke:  stara  nad  50 let, višje postave, kratkih las, črno sive barve, oblečena v črno jopico z belim vzorcem in črne hlače.

Vse  občane  opozarjamo, da ne nasedajo  goljufom, ki na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje, običajno gre za starejše  občane,  še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, vse naprošamo, da so previdni pri obiskih oseb, ki jih ne poznajo.

Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi “stopijo samo za vogal”, naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni  nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila,  govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko  postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih  oseb  in  vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo  ostati  anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
policijski inšpektor

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE