Danes so poslanci sprejeli spremembe Zakona o javnem naročanju, ki bo dokončno uredil razmere na področju nabav medicinske opreme in oklestil neverjetne zaslužke zaslužkarjem, ki na tem področju služijo neverjetne številke.  

 

Stranke koalicije SDS, NSi in Konkretno so v sodelovanju s poslanci SNS v parlamentarni postopek junija lani vložili predlog novele zakona o javnem naročanju, ki se nanaša na področje nabav v zdravstvu, z namenom, da privede do znižanja cen na slovenskem trgu in omogoči izenačitev nabavnih cen v javnih zavodih na vseh ravneh. Z 42 glasovi za in 11 proti je bil danes sprejet dolgo pričakovan zakon o javnem naročanju. 

“Končno bomo pristrigli peruti zaslužkarjem na še posebej občutljivem področju nabave medicinske opreme!” je z zadovoljstvom poudarila poslanka SDS Anja Bah Žibert. 

Slovensko zdravstvo že od same osamosvojitve naprej pretresajo afere v zvezi z nabavo medicinske opreme in materiala, a kljub številnim aferam do sedaj ni bilo interesa ali politične volje, da se to področje uredi. Te ni bilo kljub ugotovitvam dveh preiskovalnih komisij, ki so bile do sedaj ustanovljene v Državnem zboru. Tako tiste, ki jo je vodila nekdanja poslanka Jelka Godec in je preiskovala področje in ozadja pri nakupu žilnih opornic, kot preiskovalne komisije na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki še vedno deluje pod vodstvom Karmen Furman. Pri tem je izpostavila šokanten primer, ko so ugotovili, da so v neki bolnišnici preplačali kolčne opornice za 75 odstotkov, v primerjavi z najnižjo ceno, ki jo je plačala ena izmed slovenskih bolnišnic.

Z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen se bo preprečilo, da bi se tudi v prihodnje ponavljala dolgoletna praksa slovenskih bolnišnic, in sicer da bi se enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih primerljivih evropskih državah, kakor tudi, da bi se cene enakega materiala med slovenskimi bolnišnicami še naprej bistveno razlikovale med seboj.

Dolgo smo čakali ureditev razmer v zdravstvu in kljub nekaj očitkom opozicijskih poslancev v razpravi pred glasovanjem, je bil zakon sprejet.