Kot je bilo pričakovati se je s koncem poletja povišalo tudi število okužb s korona virusom, kar krepko preko 1000 jih je v zadnjih dneh. Če bi se večina ljudi cepila, bi bilo obolenj manj, predvsem pa bi bilo manj težkega poteka bolezni pri nekaterih.

 

Delta različica je še bolj nalezljiva kot prejšnje in zbolimo lahko tudi tisti, ki smo bili cepljeni. A zdravniki zagotavljajo, da je v tem primeru potek bolezni blažji in je posledic manj. Posledice korone pa so lahko zelo hude; od poškodb pljuč in srčne mišice poročajo bolniki o mnogih drugih težavah (težave s koncentracijo, spominom, ravnotežjem, dihanjem, hitreje so utrujeni,…). Zdravniška zbornica je povedala, da se je cepila večina zdravnikov, kar 89%, nekaj slabše je med ostalim zdravstvenim osebjem. Slabša je tudi precepljenost med učitelji in vzgojitelji, zato je kar nekaj okužb v vrtcih in šolah in posledično že več oddelkov v karanteni. V drugih evropskih državah je situacija boljša, saj je predvsem v teh poklicih veliko večja precepljenost, nekje je cepljenje obvezno. Ponekod so ljudi, ki se niso želeli cepiti, odpustili.

Slovenci smo očitno veliki skeptiki, kar se tiče cepiv, čeprav otoke cepimo proti različnim boleznim in ni nobenih težav. Vemo, da bo otrok po cepljenju imel vročino in bo siten, pa to brez težav sprejmemo.  

Ponosni bi morali biti, da je bilo, zaradi vlaganj sredstev v znanost in raziskave, tako hitro možno narediti primerno cepivo. Na ta način, s cepljenjem, smo odpravili mnoge bolezni, npr. črne koze, zaradi katerih so v Afriki ljudje še dolgo  umirali, medtem ko jih je Evropa in razviti svet s cepljenjem praktično onemogočila. Podobno je z mnogimi drugimi boleznimi: ošpice, otroška paraliza, oslovski kašelj,… Zagotovo znanstveniki in zdravniki vedo več, kot mnogi, ki širijo kar preberejo na socialnih omrežjih ali kar jim je nekdo rekel. Če boste zboleli boste šli k zdravniku in ne na Facebook iskat odgovore kaj vam je in kako si lahko pomagate. Neverjetno je, koliko je naenkrat poznavalcev cepiv, zdravil ipd.

Nekateri se čez dan prelevijo v politične komentatorje in najbolje vedo kaj bi morala delati vlada in poslanci, potem postanejo epidemiologi in vedo, katere ukrepe bi morali imeti, katerih ne, kaj prinaša cepivo, kakšne so posledice, zvečer pa so s kavča največji poznavalci odbojke, košarke ali kolesarstva in komentirajo in poučujejo športnike, ki ure in ure trenirajo, da nas nato razveseljujejo z odličji na najvišjih lestvicah.

Cepljenih je v Sloveniji še vedno premalo, sploh če se primerjamo z drugimi državami. Tako smo med slabšimi v Evropi in precej podobni Balkanskim državam (slabši od nas sta Srbija in Črna Gora). Da bi pospešili cepljenje je Vlada RS predlagala več ukrepov, med njimi tudi mobilne cepilne enote, ki obiskujejo občine. Z uvedbo pogoja PCT v večino panog, se je interes po cepljenju močno povečal. Mnogi že sicer nimajo nič proti cepljenju, a so dejali, da se bodo cepili, ko bo nujno. Očitno je sedaj, ko brez PCT pogoja ne moreš v lokal ali trgovino, nujno, ni pa se jim zdelo nujno, da bi zaščitili svoje zdravje.  Kakorkoli, vesli smo, da so se odločili sedaj. Bolje pozno kot nikoli. Vabim vse, ki o tem še razmišljate v smislu: »…saj ne bom nikamor potoval, saj sem samo doma,…« da se odločite za cepljenje ter tako poskrbite za vašo varnost in varnost tistih, ki jih srečujete.

23. septembra 2021 smo drugič praznovali Dan slovenskega športa. Tudi s športom lahko poskrbimo za kondicijo in svoje zdravje, a kljub temu ni nobenega zagotovila, da ne bomo zboleli ali da bomo imeli blažji potek bolezni. V filmu Mitje Okorna smo lahko videli pretresljive zgodbe obolelih s korona virusom. In če se je možno temu izogniti, zaradi tako hitro odkritega cepiva, je potrebno to izkoristiti. Ne le zaradi nas, ampak tudi naših otrok in tistih, ki prihajajo za nami.

Ob dnevu športa sem razmišljala, kako športnik, ki ure in ure, dneve, tedne in mesece trenira, da bi bil najboljši, sprejme 1., 2., 3. ali katero drugo mesto. Enkrat je najboljši on, drugič nekdo drug. A ni jezen na konkurenta, pač pa mu čestita in prizna: »Tokrat si bil boljši in zaslužiš si zmago.« kadar jim ne gre, morajo biti potrpežljivi, se še bolj potruditi, še več energije in časa vložiti v trening. Koliko bi se lahko naučili od njih. Znati sprejeti zmago, pa ne postati prevzeten, ali poraz in ne postati jezen in poln sovraštva, je res kvaliteta posameznika, ki kaže kot da je izgubila domovinsko pravico v naši domovini. Veliko je sovražnosti, agresije, hujskanja. Če nekdo ne želi videti dobrega, meni, da dobrega ni, kar je napačno. Veliko lepega in dobrega se dogaja, le oči moramo odpreti in, kot bi rekel Mali princ: »Gledati s srcem.«. Slovenci imamo veliko razlogov, da bi bili veseli in zadovoljni. Živimo v miru, v lepi deželi, v blaginji, v svobodi.

Ena od stvari, na katero smo lahko ponosni je,  da se je Slovenija letos uvrstila na 1. mesto med državami po uspešnosti na velikih športnih tekmovanjih. Vedno smo bili med boljšimi, a tokrat prvič na prvem mestu. To kaže kako odlične športnike imamo, pa tudi na značaj naroda. Smo sposobni, vztrajni, lahko odlično sodelujemo kot ekipa. Ravnajmo tako še pri epidemiji. Kot EKIPA!

 

Ekskluzivno za Portal OS piše Alenka Jeraj