“Kitajci ravnajo zelo pametno”

Miha Jenko

Miha Jenko (Sobotna priloga Dela, 2. 11. 2019, str. 14)
Ne gre samo za ZDA. Tudi naša EU se obnaša neverjetno kratkovidno, ko arogantno pušča pred vrati države Zahodnega Balkana in s tem tvega, da v ta prazni prostor vstopijo drugi, spet na čelu s Kitajsko, ki je prisotna tudi v Grčiji. Tudi projekt svilne poti kaže, da je Kitajska tako rekoč edina svetovna sila, ki ima strategijo in sposobnost, da jo tudi uresniči. Kako to vidite vi?

“Kitajci ravnajo zelo pametno. Ko pridejo v neko državo, rečejo: »Dali vam bomo vse. Dali vam bomo infrastrukturo, dali vam bomo finance, delavce, material. Vse vam bomo zgradili in financirali, ni vam treba skrbeti za nič. A ostali nam boste dolžni, saj vam bomo dali posojilo.« Vedno vam bodo rekli, da bodo nekaj naredili za vašo državo na dolgi rok in da jim boste ostali dolžni. Vse, kar zgradijo, je sicer vaše, a oni so posojilodajalec. Torej, če se nekaj zgodi in jim ne morete plačati dolga, lahko naložbo zasežejo, kot se je zgodilo na Šrilanki. Tam so zgradili in financirali več milijard dolarjev vredno pristanišče. Ko se je tamkajšnja  vlada zamenjala, ni mogla poplačati obveznic, izdanih za financiranje gradnje, in Kitajska je postala lastnica celotnega pristanišča.”

Malezijec Geoffrey Ng, član odbora guvernerjev mednarodnega združenja finančnih strokovnjakov (CFAI) in vodi naložbeni sklad Fortress Capital, ki investira na Kitajskem, Japonskem, v Južni Koreji in drugih državah azijsko-pacifiške regije