Med deset tisoč normiranci iz 179 držav je bil Peter Tabichi, kenijski frančiškan in učitelj, izbran za najboljšega učitelja na svetu v letu 2019.

Za nagrado je prejel milijon ameriški dolarjev (885 tisoč evrov), ki jo že peto leto zaporedoma podeljuje fundacija Varkey pod pokroviteljstvom premierja iz Dubaja, kjer je bila tudi slovesna podelitev nagrade.

Peter Tabichi, 36-letni frančiškan, je dobro plačano službo v zasebni šoli zamenjal za javno šolo v podeželski kenijski vasici Pwani, kjer poučuje fiziko in matematiko učence, stare od 11 do 16 let. Vsak mesec učitelj nameni 80 odstotkov svoje plače za uniforme in in učbenike, saj več kot 90 odstotkov šolarjev prihaja iz revnih družin, skoraj tretjina pa jih je sirot ali imajo le enega od staršev.

Čeprav je šola revna, kjer poučuje Tabichi, število učencev iz leta v leto narašča, ob ustanovitvi jih je imela zgolj 16, v zadnjih štirih letih pa se je njihovo število podvojilo na več kot 400. Na vsakega učitelja pride 58 učencev.

Čedalje več jih odhaja na univerzo. Pred dvema letoma jih je odšlo 16, lansko leto pa 26. V znanju so dekleta vedno boljša od fantov.

Na šoli nimajo ne knjižnice ne laboratorija, imajo samo en računalnik in slabo internetno povezavo.

“Ob zavedanju, kaj morajo prestajati moji učenci, se večkrat zjokam,” je izjavil Tabichi, ki se s s svojimi sodelavci zelo trudi, da bi jim podal čim boljše in sodobno znanje, ki ga največkrat poišče na internetu s spletnih izobraževalnih programov. Zato pogosto odhaja v štiri kilometre oddaljeno kavarno, ki ima boljšo internetno povezavo.

Skupaj s štirimi učitelji ponuja tudi individualno pomoč manj uspešnim učencem, kijih ob koncu tedna obiskuje po njihovih domovih.

Ob prevzemu nagrade je Tabichi izjavil, da so zanjo zaslužni dosežki njegovih učencev: “Moje največje veselje pri poučevanju je opazovati dijake, kako rastejo v znanju in spretnosti ter si krepijo samozavest”.

B. O.

Vir: Družina, slovenski katoliški tednik, št. 14, 7. 4. 2019, str.10 in 11