Letošnje Martinovo v Občini Ivančna Gorica praznujemo na prav poseben način. Slavnostno odprtje 8-oddelčnega vrtca Videk v Šentvidu pri Stični je skupaj z nami slavilo več kot tisoč prisotnih, od najmlajših do najstarejših občanov in občank.

 

Z eno največjih pridobitev v zgodovini ivanške občine, Vrtec Ivančna Gorica postaja med večjimi predšolskimi javnimi zavodi v Sloveniji.

Zagotovo najbolj ponosen na odprtju, župan Dušan Strnad, je prisotne nagovoril, da gre za izjemen dogodek za naše malčke in njihove starše. »Že številčna prisotnost občank in občanov na današnjem dogodku je pravi pokazatelj, kako je bila investicija v izgradnjo vrtca koristna in se jo veselimo prav vsi«. Sam projekt izgradnje je Občino postavil pred številne izzive, a smo jih kljub težkim gradbenim časom rešili in vrtec zgradili v rekordnih 8 mesecih.

Po županovih besedah se je Občina Ivančna Gorica vrsto let ukvarjala s problemom precejšnjega števila odklonjenih otrok v vrtec. Z izgradnjo sodobnega vrtčevskega kompleksa v Šentvidu, pa je po njegovih besedah, vsaj za nekaj časa ta problematika rešena in imajo vsi starši naših otrok možnosti vpisa v javni vrtec. Župan je skupaj z ravnateljico vrtca namenil tudi nekaj besed zahvale zaslužnim pri projektu. Še posebej je izpostavil izvajalsko podjetje GPI Tehnika d.o.o., sodelavce iz občinske uprave, t. i. »sosede« šentviške gasilce in vodstvo Sveta Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični. Zahvalil se je tudi projektantskemu podjetju Misel, podjetju Kogast, ki je dobavilo kuhinjske prostore in podjetju Atlas, ki je bilo izbrani dobavitelj notranje opreme vrtca.

Branka Kovaček, ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica, ki ga sestavlja 44 oddelkov I. in II. starostnega obdobja z nekaj več kot 800 otroki, je ob odprtju povedala, da se je z novim vrtcem razširila in dopolnila dobro organizirana mreža predšolske vzgoje v občini. Enote Vrtca Ivančna Gorica so razpršene po sedmih krajevnih skupnostih, skupno pa na 10 lokacijah. Vrtec Videk, ki je vrata za malčke odprl 2. novembra, je največja enota ivanškega vrtca. V svoje rumeno – zelene igralnice pa bo sprejel do 150 predšolskih otrok, ki bodo imeli obilo priložnosti za igro, ustvarjanje, raziskovanje, gibanje in učenje, tako v stavbi vrtca, kakor tudi na zunanjih površinah in v širši okolici. Povedala je, da so ustvarjalci stavbe o vsem dobro razmislili, saj so prostori veliki, svetli in ponujajo zdravo in prijetno bivanje otrok. V nadaljevanju sta besede pohvale na prireditvi izrekla tudi gospa Lidija Jerše, svetovalka za predšolsko vzgojo na Zavodu RS za šolstvo in predsednik Sveta KS Šentvid Silvo Praznik. Slednji je prvi generaciji otrok vrtca Videk izročil prav za to priložnost izdano slikanico avtorice Dragice Šteh: Zakladi Šentvida pri Stični.

 

Novo zgrajeni vrtec Videk je ime dobil po znani pravljici Frana Levstika Kdo je napravil Vidku srajčico in se ujema tudi z imenom kraja Šentvid. V notranjosti ima vrtec poleg osmih igralnic na razpolago tudi dodatne prostore za sodelovanje s starši in delo z otroki s posebnimi potrebami. T. i. senzorna soba pa omogoča otrokom prostor za umirjanje in počitek. Posebnost novega vrtca predstavlja telovadnica oziroma večnamenska dvorana, ki je edinstvena v slovenskih vrtcih. Tu je tudi moderno opremljena kuhinja, ki bo omogočila pripravo prehrane tudi za štiri oddelke starega vrtca pri šentviški šoli. Vrtec ima še upravne prostore z večjo sejno sobo za strokovne delavce. Zunanjost krasita razgibani igrišči za mlajše in starejše otroke. Amfiteaterska postavitev dela igrišča pa bo omogočala, poleg igre na prostem, tudi zunanje prireditve ali druge dogodke. Novozgrajeni vrtec omogoča tudi morebitno širitev še za dodatne štiri enote v prihodnjih letih.

Naložba je stala 5,5 milijona evrov. Od tega je nekaj več kot 4 milijone zagotovila občina, 550.000 EUR je bilo pridobljenih iz Eko sklada, saj je stavba skoraj nič energijska, 930.000 pa je občina uspela pridobiti na razpisu za sofinanciranje izgradnje vrtce s strani Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport. Na streho objekta bo namaščena še sončna fotovoltaična elektrarna, s katero bo vrtec skoraj samooskrben.

Odprtje spremljal bogat program šentviških ustvarjalcev

Otroško razigran program so sooblikovali otroci Vrtca Ivančna Gorica, Enota Čebelica Šentvid pri Stični, z uprizoritvijo glasbeno-igrane točke Gradimo vrtec, v kateri so otroci prikazali nastanek novega vrtca in v kateri so nastopali vsi pomembni akterji pri gradnji vrtca, od župana, ravnateljice do vodje gradbišča. Pod taktirko Simone Zvonar je nastopil še Otroški pevski zbor OŠ Ferda Vesela skupaj s skupino Čuki, Pevski zbor vzgojiteljic Vrtca Ivančna Gorica, Otroška folklorna skupina Vidovo, na prizorišče pa so že pred prireditvijo obiskovalce pospremili zvoki Godbe Stična.

Ob zaključku slovesnosti je novo stavbo vrtca in vse prihodnje delo v njej blagoslovil domači župnik Izidor Grošelj, priznani radijski voditelj Jure Sešek, ki je povezoval program prireditve pa je nato vse navzoče obiskovalce povabil k vhodu v vrtec. Mladi člani PGD Šentvid pri Stični so s pomočjo vaje »z vedrovko« pomagali najti škarje za prerez slavnostnega traku. Po prerezu traku in preletu letal domačega Letalskega kluba Šentvid je sledil ogled novih prostorov, nato pa se je druženje nadaljevalo pod prireditvenim šotorom. Na novo urejenem dvorišču gasilskega doma so za zabavo skrbeli člani skupine Čuki in Ribič Pepe. S praznično torto, ki je bila darilo družine Kenda in podjetja Berryshka, pa je Vrtec Ivančna Gorica obeležil tudi 25-letnico samostojnega delovanja.

 

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ivančna Gorica, zanjo zapisal in fotografiral Gašper Stopar