Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da je bil slovenski politik – evropski poslanec dr. Milan Zver –  s strani druge države označen za terorista, zato dajemo pobudo, da slovenska vlada takoj in odločno odreagira.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na Vlado RS in posebej še na ministrico za zunanje zadeve naslovila pisno poslansko pobudo v zvezi s sankcijami Irana proti slovenskemu evroposlancu dr. Milanu Zveru, ki jo naslavljam na Vlado RS in ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon.

Celotna poslanska pobuda se nahaja v nadaljevanju.

Iran je v sredo, 26. oktobra 2022, uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz Evropske unije, med njimi tudi izvoljenemu slovenskemu predstavniku Evropskega parlamenta evroposlancu dr. Milanu Zveru (EPP/SDS). Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranim posameznikom v Iran, kakor tudi zaseg njihove lastnine na ozemlju pod nadzorom iranskih oblasti. Sankcionirani posamezniki so bili označeni kot teroristi, saj naj bi po navedbah iranskih oblasti spodbujali in promovirali terorizem. V tem smislu sankcijska lista tako predstavlja tudi fizično grožnjo vsem sankcioniranim posameznikom.

Evropska unija zavrača sankcije, ki jih je Iran uvedel proti več pravnim osebam in posameznikom iz EU ter poudarja, da so te sankcije politično motivirane. Glede na to, da se je prvič v zgodovini Slovenije zgodilo, da je bil slovenski politik s strani druge države označen za terorista, dajemo pobudo, da slovenska vlada takoj in odločno odreagira v tem primeru.

Prav tako dajemo pobudo, da ministrica za zunanje zadeve pokliče na pogovor iranskega veleposlanika v Republiki Sloveniji in podpre slovenskega evroposlanca kot posameznika, ki se zavzema za mir in nima nobenih terorističnih teženj.

Odziv vlade RS in zunanjega ministrstva bi moral biti takojšen in brez pozivov kogarkoli na odziv. Žal se do danes na poteze Irana ni odzvala ne zunanja ministrica, ne vlada ali njen predsednik.

Edino pravilno bi bilo, da bi država in nje voditelji stali za svojimi predstavniki, ki so bili izvoljeni s strani ljudstva, ali bomo tudi tu reagirali selektivno in stali le za tistimi, ki so prave politične barve?

 

Spletno uredništvo