Katera so pomembna orodja v obdobju koronavirusa?

Bogi Pretnar (Sobotna priloga Dela, 4. 4. 2020, str. 24): Orodja bi potrebovali za premagovanje teh čudno novih izzivov, pa kaj, ko je vse tako novo! Saj sploh ne vemo, česa se oprijeti … Vemo pa, da bomo očitno iz ukrepa v ukrep še lep čas strašljivo omejeni le vsak na svoj stol in posteljo.

“Med orodji, ki učinkovito preusmerijo pozornost od izrednih razmer, gotovo sodijo branje knjig, snovanje novih projektov in poglabljanje vase. Kdor ima možnost, se lahko odpravi v samoten gozd, potrebni počitka pa se bodo lahko po dolgem času zares dobro naspali. V teh dneh je še vedno pomembna ustrezna dnevna rutina in zadovoljevanje osnovnih telesnih potreb; primerna higiena spanja, redni obroki, telesno gibanje v okvirih možnega in dopustnega. Morda bo kdo spet zaigral na zaprašen inštrument ali se veselil konjičkov, ki so mu v preteklosti osmišljali dneve. Meditacije in vse vrste sproščanja, ki ga lahko poiščemo tudi na spletu, so dobrodošle in za marsikoga standarden uporaben način vzpostavljanja duševnega in telesnega ravnovesja.

Vizualizacije, kjer z brezmejnim umom lahko zbežimo v kakršno koli želeno resničnost, so v teh dneh lahko za marsikoga še prav posebej privlačne. Okoliščine so nedvomno resne in izredne. Vendar neuravnotežena predstava celotne slike povečuje tesnobo pri že tako prestrašenih, ki večkrat na dan spremljajo naraščajoče krivulje okuženih in mrtvih, hkrati pa predvsem pri tistih, ki imajo težave z avtoriteto, poraja odpor in upor proti pravilom, ki so sicer smiselna in ustrezna.”

Klemen Rebolj, psihiater in psihoterapevt


Celoten intervju z njim si lahko preberete tukaj: Spletna stran časopisa Delo