Najdražja šminka na svetu je zanimiva po svoji ceni, izgledu in namenu, piše na portalu https://www.luksuz.net/.

Še vedno velja, da si naziv najdražje na svetu prisvaja luksuzna šminka L’Oreal colour riche v posebni embalaži, ki je obrobljena z zlatom in obdana s pravimi rubini. O brezhibnosti rdeče barve, odlične teksture in izbora sestavin sploh ne gre dvomiti, a bolj kot to vzame sapo embalaža. Zaradi nje se cena suče okoli 14 milijonov dolarjev. Kaj naj bi lastnica počela s tako šminko, razen da si poudari ustnice? Težko jo nosi s seboj, ampak jo ima raje v trezorju in skoraj prinese več skrbi kot užitka. Je pa najdražja ?

Najdražja šminka je za večino žensk nedosegljiva

je za 99% populacije samo zanimivost, nedosegljiva in nikoli uresničena želja. Pa vendar imajo šminke v življenju žensk zelo pomembno vlogo. Veljajo za najpogosteje uporabljeno ličilo. Kolikokrat pa ste se vprašale, če morda uporabljate šminko slabe kakovosti? Kako sploh vedeti, kakšna šminka je dobra in katera ni? Zaradi težkih kovin v šminkah mnogi celo odsvetujejo prepogosto uporabo šmink. Zdaj so v trendu celo doma pripravljena mazila za ustnice, pri čemer pa strokovnjaki Oddelka za kozmetiko na VIST – Visoki šoli za storitve opozarjajo pred vprašljivo kvaliteto. Maja Kušar in Mateja Kovačič sta izpostavili nekaj koristnih informacij.

Lepe smo bile rade od nekdaj

Pa tukaj najdražja šminka sploh ne igra nobene vloge. In če bi morali omeniti prvo žensko, ki je v odnosu do lepote telesa prva naredila revolucijo, je bila to gotovo Kleopatra. No, ona bi (če bi živela v naših časih) zgoraj omenjeno šminko gotovo hotela imeti. Kaj pa je imela? Šminko je uporabljala iz zmletih rdečih hroščev in si barvala ustnice v rdečo barvo. Če še malo pokukamo v preteklost, so šminke postale izjemno priljubljene v Angliji v šestnajstem stoletju, ko so se ženske na dvoru kraljice Elizabete I redno ličile z rdečo šminko. Osnova zanjo je bil čebelji vosek. Šminke so se od tedaj dalje redno uporabljale tako med bogatimi, kot tudi revnejšimi sloji, shranjevali pa so jih v posodicah. Šele v začetku prejšnjega stoletja so izdelali šminke na potisk, kot jih poznamo danes.

najdražja šminka
Prijateljica vsake zenske

Zmernost pri njeni uporabi

Zanimalo me je, ali moramo biti danes pri nakupu, uporabe šmink previdne in zakaj? Maja Kušar, diplomirana kozmetičarka  – diplomantka študija kozmetike na VIST, je odvrnila, da je pazljivost priporočljiva.

»Rdečilo (šminka) je najbolj priljubljen kozmetični proizvod, ki se uporablja vsakodnevno, po ocenah pa ga ženske v svojem življenju nenamerno zaužijemo povprečno kar 1,8 kg.V rdečilih imajo pigmenti pomembno vlogo, so pa tudi glavni vir nečistoč .”

Najpogosteje so to težke kovine, ki lahko imajo škodljive posledice za organizem,« opozarja Kušarjeva, višja predavateljica za kozmetologijo na VIST mag. Mateja Kovačič, pa dodaja: »Po pregledanih rezultatih vsebnosti težkih kovin v šminkah ugotavljamo, da vsebnost precej variira, vrednosti pa so relativno visoke predvsem na trgih s slabo reguliranimi zahtevami in kontrolo, kot npr. v Aziji, bližnjem vzhodu, Afriki.

Nakup šminke

Zato priporočam previdnost pri nakupu, še zlasti preko spleta iz izvenevropskih držav. V vsakem primeru pa  svetujemo zmerno uporabo šmink – to pomeni nanos kot je nujno potrebno (2-3x dnevno), ne pa prepogosto. Raziskave so namreč pokazale, da bistveno pogostejši nanos lahko zaradi povečanja vnosa težkih kovin že bistveno poveča tveganje  za zdravje, še zlasti, če uporabljamo slabšo kvaliteto šmink.«

Praviloma so dražje šminke boljše kvalitete

Kaj morajo gledati potrošniki, ko jih kupujejo? Na embalaži oziroma ovojnini rdečil ni nikjer navedenih podatkov, ki bi nas informirali, kako zdravju (ne)varno in kakovostno je neko rdečilo. Pravne zahteve in določbe glede kozmetičnih izdelkov so sicer dokaj stroge, vendar pa se kljub dobrim proizvodnim praksam in nadzorom prisotnosti težkih kovin ne da izogniti, saj so nečistoče v izhodnih materialih, predvsem pigmentih. »Čeprav so študije pokazale, da na EU trgih in v ZDA mejne vrednosti težkih kovin (tudi svinca, ki je glavni kontaminant) v šminkah niso presežene, je nihanje vrednosti tudi pri istih blagovnih znamkah različno in je težko svetovati potrošnikom, kaj naj izbirajo. Vsekakor znani proizvajalci šmink bolj kontrolirajo kvaliteto vstopnih surovin, ki so tiste, ki vsebujejo težke kovine. Praviloma so dražje šminke tudi boljše kvalitete,« meni Kovačičeva.

 

Domača šminka: da ali ne?

Šola VIST zdaj že nekaj let zapored izvaja festivale, na 5. Festivalu kozmetike in velnesa pred leti, je poleg drugih zanimivih predavanj bilo tudi predavanje o rdečilih za ustnice, ki je bilo koristno za širše množice, ne le strokovnjake. » Res je. Na festivalu sem predstavila rezultate raziskave, ki sem jo izvedla v okviru izdelave diplomskega dela, in sicer o nečistočah v rdečilih v različnih delih sveta. Osredotočila sem se na problematiko sredstev za obarvanje, natančneje prisotnost težkih kovin v pigmentih oz. šminkah. V primerjavi z drugimi viri izpostavljenosti težkim kovinam, kot so npr. voda in zrak, velja, da  je dnevna izpostavljenost zaradi uporabe kozmetičnih izdelkov, zanemarljiva. Torej se uporabnicam ni potrebno odpovedati rdečilu, naj pa z nanosom ne pretiravajo,« je na kratko pojasnila diplomirana kozmetičarka Maja Kušar. Kovačičeva pa je dodala, da je uporaba šmink varna, če kupujemo na trgih z urejeno regulativo in izvajano ustrezno kontrolo.

Šminka iz popolnoma naravnih materialov

Danes si večina žensk vsakdana brez šminke ali vsaj ustnega negovalnega dodatka, ne znamo več predstavljati. Kot doda nekaj zgodovinskih zanimivosti Kušarjeva, so jih na začetku, v starodavni Mezopotamiji, izdelovali iz popolnoma naravnih materialov, kot so kamenine, žuželke, ribje luske – kar jim je pač ponudilo naravno okolje, kjer so živeli. »Vendar pa so bile mnoge od teh naravnih sestavin vir toksičnih težkih kovin, zato so npr. nekateri pripravki vsebovali velike količine svinca, kar seveda ni bilo dobro.  To lahko jemljemo tudi kot primer, kako so lahko naravne snovi zdravju škodljive – pomembno se je zavedati, da ni vse, kar je naravnega izvora, neškodljivo. Z navedbo ‘naravno’ se velikokrat marketinško manipulira in zato vse več ljudi, izdeluje domačo kozmetiko, tudi tem tudi rdečila.«

Kvalitetna šminka potrebuje veliko sestavin

Pa vendar, če sami kupite pigmente, praviloma ne veste, koliko primesi težkih kovin dejansko vsebujejo, in načeloma sami ne morete izvesti ustrezne kontrole kakovosti rdečila. Za njihovo izdelavo bi potrebovali tudi precej opreme. »Povsem sami bi šminke težko izdelovali doma; kvalitetna šminka vsebuje veliko sestavin (ni dovolj samo vosek, olje in pigmenti), ki morajo biti ustrezne kvalitete in kupljeni pri zanesljivih dobaviteljih, ki kvaliteto dobro kontrolirajo. Za izdelavo šmink doma bi potrebovali poleg kalupov tudi še poseben mlin za homogenizacijo paste pigmentov, ki se jo pripravi posebej in mora biti dobro homogenizirana, da se ne čutijo delci pigmentov, čeprav so že ti fino mleti. Vsekakor bi bilo kvalitetno šminko težko izdelovali doma in to tudi ne pomeni, da bi se tako izognili kontaminantom, saj so le ti v vstopnih surovinah – pigmentih,« je opozarila višja predavateljice za kozmetologijo na VIST- Visoki šoli za storitve, mag. Mateje Kovačič. http://www.vist.si

Najdražja šminka je torej le oddaljena zanimivost. Ve pa poskrbite, da bo vaša šminka neoporečna, sveža in da vas bo razveseljevala.

ŽENSKA POVPREČNO V ŽIVLJENJU MENDA ZAUŽIJE 2 KILOGRAMA ŠMINKE.

Vir: Monika Kubelj