Kakšna je razlika med stroškom dnevne oskrbe zapornika in dnevno oskrbo starostnika?

Valerija Lekič Poljšak je direktorica Doma starejših občanov Črnomelj, predsednica strokovnega sveta pri Socialni zbornici Slovenije in predsednica skupščine Skupnosti slovenskih zavodov.
Najbolj pa v slovenski javnosti odmeva njena primerjava med stroškom dnevne oskrbe zapornika in dnevno oskrbo starostnika. Razlika je kar štirikratnik na račun zapornika.

Za zapornika znese 79,52 EUR na dan, za starostnika v domu za starejše pa 20,90 EUR, pri koncesionarjih pa 33,74 EUR.

Naša država se še zaveda pomena starajoče se družbe, zato tudi ne tem vprašanjem in težavam, ki izhajajo iz njih, ne namenja dovolj pozornosti. Eden izmed podatkov, ki to nedvoumno potrjuje, je razlika med dnevnim stroškom bivanja zapornika in dnevnim stroškom oskrbe starostnika v domu za starejše.
Kako je mogoče, da ne vidimo stroška v zaporih, ki nanese kar 79,52 EUR na dan oz. slabih 2.400 EUR na mesec?
Po podatkih, ki jih je v aprilu 2018 posredoval generalni direktor Jože Podržaj, odpade kar 50 evrov na plače zaposlenih, 15,26 evra na materialne stroške, 2,79 evra za hrano, 6,58 evra za investicijska vzdrževanja in investicije, 6,35 evra za zdravstveno zavarovanje in 1,05 evra za zaposlovanje zaprtih oseb.
Vse stroške za “namestitev” zapornikov plača državni proračun. V primeru oskrbe starostnika v domovih za starejše pa (še) ni tako, saj jih krije kar starostnik. Zaradi vse nižjih pokojnin in višjih stroškov domske oskrbe pa imamo vse več primerov, da razliko do polne cene v skladu s 100. členom zakona o socialnem varstvu plačujejo otroci oz. občina (ta plačilo pogojuje s prepovedjo odtujitve in bremenitve nepremičnine) v primeru, da tudi otrokom ne ostane dovolj sredstev za plačilo obveznosti do polne cene domske oskrbe. Zato se seveda Valerija Lekič Poljšak opravičeno sprašuje, zakaj v naši družbi sivi lasje, gube, bolezen, sploh pa starost niso v modi!

O. U.