Poslanska skupina SDS je na predsednico Državnega zbora naslovila pobudo za povabilo predsedniku Ukrajine Volodimirju Zelenskemu za nagovor Državnega zbora Republike Slovenije. Vsebino pobude objavljamo v nadaljevanju.

Pobudo vodje poslanske skupine Jelke Godec objavljamo v celoti:

Spoštovana gospa predsednica,

Vojna v Ukrajini traja od letošnjega 24. februarja, ko je Rusija pričela z vojaško agresijo. Ukrajina je del Evrope, zato brani ne samo svojo državo, ampak tudi Evropo in evropske vrednote. Ukrajina je evropska država, zato je po našem mnenju potrebno storiti vse, kar je v naši moči, da bi postala članica Evropske unije.

5. maja letos je v Varšavi potekala donatorska konferenca, ki sta jo soorganizirali Poljska in Švedska, v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Donatorski konferenci se je pridružila Organizacija združenih narodov. Namenjena je bila predvsem opozarjanju na težko humanitarno situacijo prizadetega prebivalstva v Ukrajini ter izrazu podpore in solidarnosti z Ukrajino. Na omenjeni konferenci so evropski voditelji izpostavili podporo Ukrajini in pomen demokracije ter svobode. Izpostavili so veliko humanitarno krizo ter veliko številko beguncev, ki je v času od začetke ruske agresije na Ukrajino, zapustilo domovino.

Tudi na izrednem zasedanju Evropskega sveta, ki je potekalo konec maja 2022 so voditelji in voditeljice v okviru razprav spregovorili o nadaljnji podpori Evropske unije Ukrajini, zlasti humanitarni, finančni, materialni in politični podpori.

Evropska unija je pokazala visoko stopnjo enotnosti v odzivu na rusko agresijo, prav tako tudi učinkovitost pri zagotavljanju pomoči. Članica Evropske unije je tudi Republika Slovenija. V mandatu prejšnje vlade smo v okviru svoje moralne dolžnosti storili vse, kar je v naši moči za pomoč Ukrajini, da tudi postane polnopravna članica Evropske unije. Gre za našo moralno zavezo. Poleg materialne, tehnične pomoči in vojaških donacij, je smo v Republiki Sloveniji donirali finančna sredstva različnim humanitarnim organizacijam, prejšnji mesec tudi Unicef za pomoč za ukrajinsko ljudstvo. V zakonodajnem postopku je tudi Predlog Zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu Republike Slovenije zaradi posledic ukrajinske krize, ki ga je v zakonodajni postopek vložila Vlada Republike Slovenije konec maja 2022.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob različnih priložnostih nagovoril že več parlamentov. 1. marca letos je nagovoril tudi Evropski parlament.

Spoštovana mag. Urška Klakočar Zupančič,

glede na navedeno predlagamo, da kot predsednica Državnega zbora Republike Slovenije povabite predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, da čimprej oziroma takoj, ko bo mogoče uskladiti, nagovori Državni zbor Republike Slovenije. S tem dejanjem bi dali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže za neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo. Ostanimo solidarni z Ukrajino. Slava Ukrajini.

S spoštovanjem,

Jelka Godec, vodja PS SDS

Zdaj je žogica na strani Gibanja svoboda. Odločiti se morajo, na katero stran bodo stopili. Bodo šli v smeri Rusije ali Ukrajine?

Spletno uredništvo