Nekako smo že navajeni, da nam politične stranke pred volitvami skušajo s pomočjo kratkih gesel predstaviti njihovo videnje, zakaj naj bi jih volili. Kot vedno, je tudi letos med njimi  je cela vrsta neposrečenih cvetk, ki si jih lahko razlagamo. Poglejmo nekatere od njih.

Bolje za vse ???

Stranka odstopljenega predsednika vlade nastopa z geslom, ki je res povsem v slogu njegovega odstopa. Res je bolje za vse, da je predsednik vlade odstopil, saj slabšega v naši zgodovini res nismo imeli. A od kje mu ideja, da po odstopu ponovno kandidira? Skregano z vsako logiko. Tako ali tako je stranka SMC nastala samo z enim namenom – da bi na prejšnjih volitvah preprečila zmago SDS-a. In nič ni čudnega, da sedaj stopa po poti vseh ostalih levih strank iz kar nekaj preteklih volitev, ki so nastale tik pred volitvami z namenom SDS-u odvzeti volilno zmago. Kaj se je iz tega izcimilo, lahko vidimo in občutimo tudi sami – situacija v državi je iz volitev v volitve slabša.

Tvoja odločitev. Tvoja prihodnost ???

Glede na to, da je predsednik te stranke (Dejan Židan, SD) v enem od intervjujev pred volitvami dejal, da bo, ko bo on odšel iz politike, minimalna plača zagotovo višja od 1000 evrov, potem je moto tega slogana povsem jasen – tvoja odločitev, da ne voliš SD, pomeni tvojo lepšo prihodnost (minimalec vsaj v višini 1000 evrov). Je treba sploh še kaj dodati?

 

Vrnimo ljudem dostojanstvo !!!

Ta slogan, ki si ga je izbral Desus, nam praktično pokaže tudi njegovo sprevrženost. Ljudem bi vrnili dostojanstvo? Oni? Ki so nam ga vzeli! Kje je že pred več mandati obljubljenih najmanj 1000 evrov najnižje pokojnine in najmanj 1000 evrov najnižje plače, o katerih je govoril predsednik stranke Desus? Vzeli so dostojanstvo ljudem, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec z minimalcem in pokojnino, ki je bistveno nižja od pred precej mandati obljubljenih 1000 evrov. In za nameček – Desus sedaj ponovno obljublja višje pokojnine in plače, a tokrat za precej manj kot 1000 evrov. In oni bi nam vrnili dostojanstvo? Pa ne nas farbat no…

Človek. Skupnost. Država ???

Si predstavljate, kaj naj bi to geslo Marjana Šarca in njegove liste sploh pomenilo? Oni bi človeka postavili v skupnost in nato v državo. Pa saj to že imamo, mnogo let, desetletij, stoletij, celo tisočletij. Zbudite se, halo! Že od daleč se da slutiti, da enostavno ne vedo, kaj in kako bi delovali, če bodo prišli v parlament, za njih je važno samo to, da uresničijo (že prežvečeno) predvolilno gesto levice, ki pred vsakimi volitvami formira novo stranko, da bi preprečila zmago SDS-u. Na teh volitvah, kot je videti, je to ta lista, saj že vnaprej izključuje možnost sodelovanja. In zato so takšne njihove izjave, glede na volilni sistem, ki ga imamo, strel v koleno.

Blaginja za vse, ne le za peščico !!!

Stranka Levica, ki se kiti s tem sloganom, dejansko izhaja iz ravno obratnega. Leva, komunistična opcija, je pri nas v času komunistične diktature (1945-1990) uresničevala politično moč, ki jo je imela peščica (komunisti), nad vsemi ostalimi. Da ji je to uspevalo, so prepovedali delovanje vseh političnih strank, razen Zveze komunistov, uvedli so diktaturo, zavestno kršili človekove pravice, odstranjevali drugače politično misleče, itn.

Pa saj več ali manj veste sami, v kakšni navidezni svobodi smo živeli takrat, za železno zaveso. In oni bo to nazaj? Pod pretvezo takšnega gesla? Kaj so nori? Je pa zanimivo, s kakšnim dragim avtomobilom se prevaža prvi mož te stranke, ned tem, ko si številni niti starega rabljenega avta ne morejo privoščiti – in on bi blaginjo za vse?

Pa ne nas farbat no …

To je bilo le nekaj največjih cvetk letošnjih (pred)volilnih gesel? Jim boste (ponovno) nasedli?

J.A.