Kako naplahtati volivce – kdo in kaj kupuje za 130.000 EUR

Občina ima odbor za finance. To je nekakšen posvetovalni organ (ljudi dobre volje), ki pred sejo občinskega sveta »pretenstajo« gradivo, ki je povezano s financami občine, in ki bo obravnavano na občinskem svetu.

Na tem družabnem srečanju, ki ga imamo navadno zadnji ponedeljek pred sejo vodja občinskih financ, skupaj z direktorjem občinske uprave obrazloži finančne poteze občine. Tako je bilo tudi tokrat – rebalans proračuna za leti 2017/18. Nič posebnega. Obrazložitve so smiselne in korektne. In potem pride seja.

Pa prileti »strokovno« gradivo z amandmaji. Položeno na mize, ne da bi jih lahko prebrali. Je pač tam. In tam je rebalans v višini 360.000 EUR. Pa vendar, se nekateri ne strinjamo, zato začnemo postavljati vprašanja. Zakaj 130.000 EUR za novo atletsko stezo na stadionu, če je le ta praktično nova in naj bi imela (po besedah občinarja življenjsko dobo 20-30 let). Komu gre ta denar. In zakaj? Kaj s tem kupujemo?

Pred dvema letoma smo s strani našega ljubljenega vodje poslušali, da bosta v letu 2017 tekla kri in solze (varčevanje). To sem slišal, ko sem prosil, da bi na pomožnem nogometnem igrišču postavili streho. Tako bi starši lahko vsaj dostojno in ne mokri spremljali igro svojih otrok (streha in nove tribune pribl. 16.000 EUR).

Kaj pa sedaj? Ali smo našli nafto v Češmincu? Sedaj imamo denar (»sve če narod, da pozlati«), da zmečemo stran skoraj nov tartan. A zato, da bo lahko nekdo položil novega? In to na podlagi strokovne obrazložitve, ki obsega tri stavke. Kjer ne piše, zakaj ga je treba zamenjati. Ampak, da so izvedli javni razpis!!? Kako, če so občinski predstavniki povedali, da so za ta aneks izvedeli šele v četrtek. Na dan občinskega sveta. To pa je strokovna obrazložitev. Za 130.000 EUR.

Poanta: temu amandmaju nas je 9 svetnikov nasprotovalo, ostali so slepo stisnili ZA. Ko gledam, kam gre denar (ŽUPAN, KJE JE IGRIŠČE V DEPALI VASI? OBLJUBLJEN JE BIL V LETU 2016 – strošek cca 60.000,00 EUR), me je sram.

mag. Tomaž Deželak