Na fugah med ploščicami se hitro nabere umazanija ali vodni kamen, nekoč bele črte pa se spremenijo v temne ali še huje – polne madežev ali plesni. Ko se lotimo čiščenja fug, se moramo zavedati, da bo potrebno kar nekaj drgnjenja, preden bodo te ponovno zasijale v svoji prvotni barvi.

Za čiščenje fug med ploščicami je najboljša izbira posebna krtačka ali pa stara zobna krtačka, s katero bomo lahko dosegli celotno površino fuge. Za brisanje po krtačenju lahko uporabimo krpo ali gobico, saj se bodo med čiščenje fug zagotovo umazale tudi ploščice.

Kot najboljše naravno sredstvo za čiščenje fug poklicni čistilci navajajo mešanico vode, belega kisa, vodikovega peroksida in sode bikarbone. Soda bikarbona mora biti z vodo razredčena le toliko, da dobimo gosto zmes, ki jo naneseno na zobno krtačko in podrgnemo po fugah. Po drgnjenju pustimo nekaj časa, da čistilo naredi svoje (od 10 do 15 minut, lahko pa tudi dlje) in šele nato speremo z vodo. Sodo bikarbono lahko zmešamo tudi z belim kisom in tako dobimo bolj agresivno čistilo, ki bo odstranilo tudi bolj trdovratne madeže. Nazadnje pa nam ostane še vodikov peroksid, ki ga zmešamo s sodo bikarbono.

Če želite s fug odstraniti sledi plesni, si lahko pomagate s soljo. Ta bo plesen izsušila, vi pa jo boste s čistili lažje odstranili. Namesto belega kisa lahko uporabite tudi sok sveže stisnjene limone, ki je učinkovit tudi v boju proti plesni. Kot čistilo je najbolj učinkovito, če ga kombiniramo s sodo bikarbono. Med vsestranska čistilna sredstva sodi tudi boraks ali natrijev borat, ki deluje kot belilno sredstvo, sredstvo za dezinfekcijo, insekticid, fungicid in herbicid. Z njim čistimo tako, da ga nanesemo na vlažno gobico in zdrgnemo fuge.

Pri drgnjenju moramo biti pozorni, da nismo preveč agresivni, saj bi lahko poškodovali fuge. Ko uporabljate belilo pa poskrbite za ustrezno prezračevanje in zaščitite roke ter oči.