Danes zjutraj je prebivalce prebudilo glasno protestiranje pred nekdanjo tovarno Rog. V tovarni že leta in leta prebivajo tako imenovani umetniki vseh vrst. Pred začetkm del so bili obveščeni, da se morjo iz območja umakniti ali celo bolje rečeno izseiti, a seveda so se temu uprli, policija je morala seveda posredovati.

Iz Mladinske aktivistične organizacije so po poročanju STA sporočili, da varnostniki varnostne službe Valina iz stavbe vlečejo ljudi, policija pa jih pri tem straži.

Po navedbah s policije, so bili danes zgodaj zjutraj obveščeni o dogajanju na področju bivše tovarne Rog: “Obveščeni smo bili, da lastnik objekta na Trubarjevi cesti v Ljubljani izvaja na objektu gradbena dela, pri tem pa se je na kraju zbralo nekaj oseb, ki ne upoštevajo varnostnikov, ki so območje gradbišča zavarovali. Policisti so na kraju intervenirali in po do sedaj znanih podatkih ugotovili, da nekaj oseb na kraju ni upoštevalo varnostnikov, zato so policisti vzpostavili javni red in mir,”

Vsem, ki niso upoštevali navodil s strani policije, so obravnavali s kazenskimi ukrep. Za več informacij in podatkov pa moramo počakati na policijsko poročilo. Za zdaj se dogajanje nadaljuje.

Policija še navaja da sta gradbena in varnostna služba zavarovali objekt, preverili, ali se kdo nahaja v njem, in vzpostavili gradbišče.  Tiskovna predstavnica pravi še: “Trenutno je javni red vzpostavljen, policisti pa bodo ostali na kraju, da zagotovijo, da tako tudi ostane,” .

Kaj si torej lahko prilastimo v uporabo in se nad tem še nasilno vedemo, kot da je naše?

Iz Levice Ljubljana nameravajo protestirati dalje in sicer proti vnovičnemu napadu mestnih oblasti na Avtonomno tovarno Rog. Navajajo da: “Če je bil podoben poskus pred petimi leti izveden dobesedno sredi noči, zato da bi lažje deložirali tamkajšnje uporabnike in zaprli območje, tokrat Zoran Janković z enakim namenom zlorablja epidemijo. Žal uspešneje, porušena sta že dva objekta, med njima tudi Socialni center Rog, ki je v svoji zgodovini skrbel za spregledane skupine in posameznike, tudi v času epidemije,” smo lahko prebrali na njihovi strani.

Projektu novega Centra Rog je župan na včerajšnjem rebalansu proračuna MOL priskrbel še dodatnih 1,8 milijona evrov sredstev.

A v Levici zopet prazne zgodbe, da se zavzemajo da se prenova izvede v skladu z dosedanjimi uporabniki (t.i stanovalci), ki so svoje predloge večkrat predložili. Verjetno, bi želeli ostati še naprej z ničelnim vložkom, le v novih prostorih. Le kdo ne bi.

Kaj točno ima epidemija z uporabo prostorov v osrčju središča mesta?
Zakaj več bomo počakali in vam z veseljem poročali dalje.