Od 24. junija do 2. julija 2017 so v mariborski kadetnici potekali šahovski boji za naslov državnega prvaka v konkurenci članov in članic, ki je poleg 27. državnega prvenstva Slovenije štel tudi kot jubilejni 20. Pirčev memorial.

Foto. Jernej Buzeti

Jure Škoberne, novi državni prvak med člani

Med člani se je med 63 udeleženci po 9. krogih na 1. mesto – brez poraza – zavihtel velemojster Jure Škoberne (Elo rating 2541), ki je letos 20. marca dopolnil 30 let. To je njegov (igra za ŠD Posočje) prvi naslov državnega prvaka, je pa leta 2008 postal viceprvak.

Jure škoberne, spredaj levi, na desni je Jernej Špalir

Letošnji državni prvak je sicer na koncu turnirja zbral 7 točk, prav tako kot drugouvrščeni mednarodni mojster Igor Jelen, član ŠK Ig. Na stopničke za zmagovalce pa je s 6,5 točkami stopil še velemojster Marko Tratar, član ŠK Ljubljana – DUOL. Z istim izkupičkom točk pa mu sledijo še: 19-letni FIDE mojster Jernej Skuhala, velemojster Matej Šebenik, FIDE mojster Blaž Bratovič in FIDE mojster Danijel Beletič. Vrstni red vseh udeleženih šahistov pa lahko najdete na tej povezavi.

Nova državna prvakinja med članicami je prvič postala Teja Vidic

Na letošnjem DP za članice, na katerem je šahiralo devet igralk, se je z zmago v zadnjem, 9. krogu na sam vrh lestvice uvrstila 19-letna Teja Vidic, članica ŠK Komenda. Zbrala je 7.5 točk.

Samo s pol točke zaostanka za njo (7 točk) se je na 2. mesto uvrstila 20-letna Lara Janželj, članica ŠK Ig. Na tretjo stopničko za zmagovalke pa je stopila 21-letna Barbara Skuhala, članica ŠD Radenska – Pomgrad, ki je zbrala 3,5 točke. Za njo so se prav tako s 3,5 točkami uvrstile Monika Rozman, Nuša Hercog in Zala Urh.

Velemojstrica Darja Kapš se je opravičila za svojo odsotnost na državnem prvenstvu

Uradno je na letošnjem državnem prvenstvu za članice zaigralo 10 šahistk. Na zadnje mesto je bila uvrščena velemojstrica Darja Kapš, brez osvojene točke, saj ni odigrala niti ene partije …

Na FB v skupini Šah za vsakogar je Darja Kapš zapisala:

“Nastop na Državnem prvenstvu mi je v zadnjem hipu (sobota, 24. 6. popoldne in v nedeljo, 25. 6. zjutraj) preprečilo zdravstveno stanje mojega partnerja. Organizatorjem, igralkam in svojim navijačem se opravičujem, da ne morem igrati. Res sem si želela …”

Malce kasneje pa še to:

“Dodati moram še, da sem bila že v hotelski sobi v Mariboru, ko sem prejela klic. Na prvenstvo sem se resno pripravljala z dvema slovenskima velemojstroma, veliko poudarka sem dala tudi na športne priprave in res sem žalostna, da ne morem nastopiti. A zdravje je prvo. Naj povem še, da sem pred dokončno odločitvijo našla oporo in razumevanje pri Georgu Mohru.”

Aleksander Beljavski, Andraž Šuta in Jan Marn

Na končanem DP  in Pirčevem spominskem turnirju za člane je imel sila slab začetek legendarni slovenski in svetovni velemojster Aleksander Beljavski, rojen 7. december 1953, v Lvov (Ukrajina). Slovensko državljanstvo je pridobil leta 1996 na priporočilo Šahovske zveze Slovenije. Že 4. krogu je ga je premagal 19-letni mojstrski kandidat Andraž Šuta, ŠD Ptuj, ki je zasedel s 5 točkami zelo dobro 21. mesto.

V 6. krogu pa je naš legendarni šahist Aleksander Beljavski moral priznati poraz proti 13-letnemu tretjekategorniku Janu Marnu, ŠK Komenda. Tudi on je zasedel lepo mesto na končni lestvici turnirja, in sicer s 5 točkami je zasedel 26. mesto na 27. državnem prvenstvu.

Prepričan sem, da se bosta Jan in Andraž še zelo dolgo spominjala teh nepričakovanih, vendar zasluženih zmag nad Aleksandrom Beljavskim, še vedno vrhunskim slovenskim in svetovnim velemojstrom!

In še vsi najboljši!

Bogdan Osolin