Pretvarjanje knjižnih uspešnic na filmski trak velja za nehvaležno delo. Kaj izpustiti, da bo izdelek ustrezal izbranemu formatu? Koliko svobode si lahko pri poteku (in spremembah) same zgodbe sploh dovolijo ustvarjalci? Kako maksimizirati zaslužek, a navkljub temu ustvariti spodoben izdelek? Vprašanj, ki spremljajo takšno početje, je verjetno toliko kot gledalcev oziroma ustvarjalcev samih.

Ustvarjalci filma, ki temelji na istoimenski knjižni osnovi nespornega kralja skandinavskih kriminalk Joa Nesbøa, so imeli za svoje početje na voljo dobrih 3,6 milijona ameriških zelencev. Vrednost, ki so jim jo v rubriki box office namenili obiskovalci kinematografov, se je ustavila pri 15,3 milijona iste denarne enote, kar je filmu omogočilo, da je z vidika financ postal najuspešnejši norveški film. Morda še ena zanimivost oziroma rekord, s katerim se je film zapisal v norveško zgodovino.

Z njim povezane pravice je namreč odkupilo več kot 50 držav.

Pred analizo vsebine filma je potrebno nekaj besed nameniti tudi njegovim ustvarjalcem. Predvsem njegovemu režiserju, ki sliši na ime Morten Tyldum. Gre namreč za človeka, ki je režiral tudi The Imitation Game (2014), filmski izdelek, v katerem je Benedict Cumberbatch upodobil šifranta Alana Turinga, ki je odigral ključno vlogo pri razvoju naprave, s katero je Britancem v času druge svetovne vojne uspelo razvozlati nemško Enigmo.

Poleg zadnjega velja izpostaviti tudi protagonista Aksela Hennieja, ki je med drugim nastopil v filmu The Martian (2015), in njegovega nasprotnika Nikolaja Costerja-Waldaua, verjetno najbolj znanega iz serije Game of Thrones, kjer je upodobil Jaimeja Lannisterja.

V filmu lahko spremljamo življenje norveškega lovca na glave Rogerja Browna (Aksel Hennie), ki mora zaradi razkošnega življenja poleg svoje redne službe izvajati še številne stranske posle. Največkrat je to kraja slik, pri kateri mu pomaga njegov partner Ove (Eivind Sander), ki je zaposlen pri podjetju za izvajanje video nadzora. Stvari se začno zapletati, ko se na zabavi Rogerjeve žene in lastnice umetnostne galerije Diane (Synnøve Macody Lund) pojavi Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau), nekdanji zaposleni GPS podjetja HOTE, ki želi delati za podjetje Pathfinder, kjer deluje tudi Roger.

Filmska adaptacija Nesbøjeve knjige je tokrat uspela, saj gre za film, ki bo uspešno ohranjal vašo pozornost vse do zadnje minute.

Zanimiva zgodba, začinjena s številnimi posrečenimi dialogi in stranskimi zapleti, saj ustrezen časovni format izdelku dovoljujeta, da izstopi iz povprečja. Da se postavi nad ostale produkte, ki jih ponuja panoga, in gledalcu omogoči, da vsaj približno zaužije magijo Nesbøjevih romanov.

Objavil: Filip