Od srede, 5. 6., do sobote, 8. 6. 2019, se bo ponovno odvijal Križnikov pravljični festival Jenkret je biv …, ki ga organizirajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Turistično društvo Motnik in Kulturno društvo Motnik.

Poslanstvo festivala je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika in spodbujanje umetnosti pripovedovanja zgodb.

8. Križnikov pravljični festival prinaša veliko novosti

Poleg dogajanja v rojstnem kraju zbiralca in zapisovalca ljudskega izročila Gašperja Križnika, Motniku, in sosednji občini Vransko, se prizorišče širi v Kamnik in sicer v samo mestno jedro za Kavarno Veronika.

Tam se bo odvijal večer resničnih zgodb – story slam, na katerem se bo lahko pred mikrofonom preizkusil prav vsak. S tem se ne širimo le na drug prostor, pač pa tudi k drugemu ciljnemu občinstvu. Te novosti se še posebej veselimo.

V Kamniku bomo imeli tudi zanimivo delavnico in medkulturni dogodek

Letos prvič gostimo tujo gostjo, hrvaško pripovedovalko Jasno Held iz Dubrovnika, ki pripoveduje več kot dvajset let in deluje po vsej Evropi. Svoje znanje in izkušnje bo delila z obiskovalci dvodnevne delavnice, ki bo 5. in 6. 6. v prostorih mekinjskega samostana.

Naslov delavnice je Za devetimi gorami in vodami, namenjena pa je vsem, ki se ukvarjajo z otroki ali s pravljicami.

Skupaj z Zasebnim vrtcem Zarja pripravljamo medkulturni večer, na katerem bomo spoznavali kulturno bogastvo, ki ga v naše okolje prinašajo priseljenci. Skupaj z Jasno Held, Dubravčanko, bomo slišali tudi pravljice in zgodbe iz Brazilije, Bolgarije, Bosne … in jih bodo povedali priseljenci sami. Tudi z glasbo bomo predstavili kulturno raznolikost in bogastvo.

Dogodek je del pilotnega projekta PlurAlps

Projekt PlurAlps je odgovor na izzive, s katerimi se zaradi starajočega se prebivalstva, odseljevanja mladih in novih modelov priseljevanja sooča alpski prostor. Sočasno se v tem prostoru odpirajo nove priložnosti za socialne inovacije in razvoj, ki izvirajo iz povečevanja kulturne raznolikosti in pluralnosti. V projektu želimo razviti in uporabiti nova orodja za družbeno načrtovanje in v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in akterji z izvajanjem pilotnih aktivnosti predstaviti in preizkusiti nove pristope inovativnih storitev in praks za vključevanje priseljencev. Občina Kamnik je izbrana za izvajanje pilotnih aktivnosti projekta, vodilni partner pa je Urbanistični inštitut Slovenije.

Pravljice so več kot odlična priložnost za to, da se zavemo, da smo ljudje od nekdaj potovali ali se selili in da so tako potovale, se selile in širile tudi pravljice. Znane Križnikove motive zato najdemo v mnogih svetovnih pravljicah. Prijave na delavnico bomo začeli kmalu zbirati, saj pričakujemo veliko zanimanje, kakršno je tudi za njene delavnice v Zagrebu. Tradicionalno sodelujemo tudi ZKŠT Vransko, kjer se vsako leto odvije en dogodek.

 

Letošnja rdeča nit je voda kot eden najpomembnejših virov življenja

Kot vsako leto, tudi letos festival povezuje glavna tema. Letošnja rdeča nit je voda kot eden najpomembnejših virov življenja. V sodelovanju z Občino Kamnik, ki je v prejšnjem letu s projektom Vodne zgodbe vzbudila zanimanje za ohranjanje vodnih virov, letos poteka likovni natečaj Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic, seveda na temo vode. Za navdih smo mentorjem in ustvarjalcem ponudili pravljico Zlato na Okrešlju. Natečaju bo sledil izbor najboljših ilustracij, ki bodo nagrajene in razstavljene. Nagrade bo priskrbela občina Kamnik. Tudi letos lahko pohvalimo odlično sodelovanje z ZTŠK Kamnik, ki bodo sodelovali pri izvedbi programa.

Ustvarjalna motniška ekipa Me4 prirejajo obilico vodnih izzivov

Vsekakor pa glavno prizorišče festivala ostaja Motnik, kjer bomo tradicionalno pripravili dogodke za odrasle in otroke s priznanimi pripovedovalci, pripovedovalski večer, na katerem sodelujejo domačini in pa tudi pripovedovalci iz sosednjih občin, ki znajo pripovedovati tudi v narečju. Sodelovali bodo prebivalci občin izpod Kamniško-Savinjskih Alp, s katerimi si delimo ne samo tradicijo, pač pa tudi vodne vire in željo, da bi tudi prihodnji rodovi imeli zdravo vodo. Ustvarjalna motniška ekipa Me4 prirejajo obilico vodnih izzivov kot so: čutna pot, vodni poizkusi, poslikava obrazov in izdelovanje ladjic.

Duo Vroča župa

Častna pokrovitelja 8. Križnikovega pravljičnega festivala sta pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik, ki sestavljata duo Vroča župa in sta na festivalu prisotna od njegovega začetka in uveljavljena pripovedovalca.

Če želite stik, pogovor, intervju ali še kakšne podrobnejše podatke, pokličite ali pišite na spodnje kontakte.

Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica KFBK, 031 312 214, [email protected]
Katja Puntar, zunanja sodelavka za stike z javnostmi, 031 339 782, Katja Puntar [email protected].

TIC Kamnik