Je ministrica Stojmenov Duh zlorabila svoj položaj?

1150* 12.30 portretiranje novih ministrov; DZ (TAMINO; naročilo UKOM, uradne fotke)

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic skupne nujne seje Odbora za pravosodje in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z obravnavo naslednje točke: »Zloraba funkcije in položaja ministrice za digitalno preobrazbo v zasebne namene«. 

V polsnski skupini SDS se sklicujejo mna medijske zapise o tem, da naj bi ministrica za digitalno preobrazbo zlorabila svoj položaj in funkcijo ministrice ter se udeležila 14. letnega srečanja v organizaciji Svetovnega gospodarskega foruma z naslovom »Podjetništvo – gonilna sila svetovnega gospodarstva«. Omenjeno srečanje je potekalo na Kitajskem v Tianjinu, novica o tem pa je bila objavljena tudi na spletni strani Ministrstva za digitalno preobrazbo.

Kot so poročali mediji, je celotne stroške potovanja, najmanj 4.100 EUR) krilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Iz objavljene vsebine vabila Svetovnega gospodarskega foruma, zasebne družbe, izhaja, da je šlo je za forum, ki nima nobene povezave z vsebino delovnega področja Ministrstva za digitalno preobrazbo in delovnim področjem ministrice za digitalno preobrazbo. Omenjeno srečanje tudi ni povezano z delom Vlade Republike Slovenije, ampak naj bi šlo za osebno mreženje ministrice. Po poročanju medijev naj bi si ministrica za digitalno preobrazbo vabilo uredila kar sama, kar naj bi bil tudi razlog za to, da si je potovanje morala plačati sama oziroma smo ji ga plačali slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci.

Zanimivo pri tem je, kako pri nas nekdo odstopi zaradi sendviča (primer nekdanjega poslanca Darija Krajčiča), drug nadaljuje kariero nemoteno, čeprav je zgleden primer nerazumnega ravnanja v zasebne namene. Prav tako velja ob tem primeru spomniti na razvpito vprašanje, koliko rezin pršuta in kozarcev si je dr. Aleksandra Pivec privoščila brezplačno. Gre za vprašanja, ki kažejo na dvojna merila aktualne koalicije.

Ločevanje med javnim in zasebnim delom funkcionarjev ter s tem povezano evidentiranje delovnega časa funkcionarjev ni vsebina, ki bi se lahko urejala s predpisi, ampak gre pri razmejevanju med javno in zasebno sfero za zdravorazumsko presojo. Ravno v »zdravorazumski presoji« pa se, po izkušnjah Komisije za preprečevanje korupcije, lahko pojavijo situacije (predvsem službene poti ali drugi službeni dogodki), ko funkcionar zlorabi svojo funkcijo za ugodnosti v zasebne namene (npr. brezplačno nočitev, izlet, kosilo ipd. za družinske člane ali povezane osebe).

Ob tem se zastavljajo številna vprašanja, kakšni so razlogi za udeležbo na omenjenem srečanju, v čigavem imenu in na čigav račun se je ministrica za digitalno preobrazbo udeležila omenjenega srečanja, kakšna stališča naj bi pri tem zastopala ministrica za digitalno preobrazbo, ali je o tem srečanju vlada sprejela kakšno izhodišče in delegacijo, kdo je prijavil ministrico za digitalno preobrazbo na omenjeno srečanje v Tianjin, ki po vsebini predstavlja zasebno mreženje in zakaj smo njeno potovanje plačali slovenski davkoplačevalci? Na vsa ta vprašanja želijo poslanci SDS prejeti odgovore na nujni seji Odbora za pravosodje in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.