Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan naslovila javno pismo, ker si je predsednica Državnega zbora privoščila cenzuro kot se to spodobi za Svobodo.

 

Poslanka pričakuje odgovor ministrice, saj je njen odnos do teh vprašanj izjemnega pomena  tudi v okviru funkcije, ki jo opravlja.

V nadaljevanju objavljamo javno vprašanje ministrici za pravosodje.

Spoštovana ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan!

Na vas sem kot poslanka državnega zbora že dvakrat naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vašo izjavo o vojni in odnosu do žrtev, vendar pa zaradi cenzure predsednice državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, vprašanje ni prišlo do vas.

Ker menim, da samovolja predsednice državnega zbora ne sme biti razlog, da ne dobimo odgovorov na tako pomembna vprašanja, vas zdaj javno pozivam k pojasnilu o vašem odnosu do držav, ki so se oz. so soočene z napadom agresorske vojske.

V javnosti ste namreč v začetku septembra vzbudili precej pomislekov in bili deležni neodobravanja ob dejstvu, da po govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v okviru Blejskega strateškega foruma, le te niste nagradili z aplavzom.

Von der Leynova je takrat med drugim izpostavila pomen podpore demokracijam, ki so najbolj izpostavljene tujim grožnjam in opozorila, da se tudi v Ukrajini bije boj za demokracijo ter da mora v tej vojni zmagati prav Ukrajina in ne Rusija.

Na Twitterju ste nato, glede na očitke in začudenje, ki jih je sprožilo vaše (ne)dejanje, v angleščini objavili naslednje sporočilo: »Edini stavek v sicer izjemnem govoru, da nisem ploskala. Zakaj? Ker poleg izbire retoričnega sloga iskreno verjamem, da v sodobnih vojnah ne more biti ‘zmagovalcev in poražencev’. Vojne ne prinašajo zmag ali zmagoslavja, le uničenje.«

Glede na navedeno vas zato sprašujem:

  1. Ali je po vašem mnenju država, ki je napadena in se posledično brani, sama kriva za to?
  2. Kakšen odnos imate do vojne za samostojnost Slovenije, ki se je tudi uprla napadu s strani agresorske JLA?
  3. Kako gledate na vse žrtve, ki so napadene, a se branijo in tudi ubranijo pred napadalcem?

Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

S spoštovanjem,

Anja Bah Žibert
poslanka

Spletno uredništvo