V torek, 13. septembra 2022, so se v organizaciji OO SDS Ivančna Gorica potekalo regijsko srečanje treh občinskih odborov SDS in sicer Ivančna Gorica, Dobrepolje in Grosuplje. Srečanje članov in simpatizerjev je potekalo v prijetnem okolju gostišča Jap v okolici Ivančne Gorice,  katerega se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

 

Vse prisotne so nagovorili vsi trije predsednik občinskih odborov in sicer predsednik OO SDS Ivančna Gorica Tomaž Smole, predsednik OO SDS in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, predsednik OO SDS Dobrepolje Roman Bukovec, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad ter predsednik SDS Janez Janša.

Vsi so navzoče opomnili na pomembnost prihajajočih volitev in referendumov, ki nas čakajo do konca leta. Pred tem pa so poudarili, da je potrebno narediti vse, da se zbere dovolj podpisov za vložitev treh referendumov, za katere se v tem trenutku zbirajo podpisi.Verlič je poudaril, kako pomembno je v tem obdobju, ko potekajo priprave na prihajajoče volitve, pregledati obljube, ki so jih dali pred štirimi leti in preveriti, kaj je bilo od obljub izpolnjeno. Povedal je, da je sam gledal predvolilni material preteklih volitev in s ponosom lahko pove, da so obljube tudi izpolnili. Dejal je, da morajo ljudje vedeti, “da držimo obljube, da gradimo.”Kot zadnji je zbrane nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se najprej zahvalil vsem zbranim za ves trud na lokalnih volitvah in rezultat, ki so ga vse tri občine dosegle, saj je bil definitivno zmagovit in nadaljeval, da bomo ob koncu leta imeli rezultate tudi drugega polčasa letošnjega volilnega leta. Povedal je, da smo že imeli državnozborske volitve, a to je bil le začetek. Zdaj so pred vsemi še lokalne volitve, volitve predsednika države, trojni referendum in še volitve v državni svet. “Neka dokončna politična slika Slovenije bo jasna konec leta in takrat se bo tudi približno vedelo, koliko časa bo trajal ta državnozborski mandat in kdaj bodo naslednje predčasne volitve in tudi koliko škode se bo v tem času naredilo, ker žal zdaj lahko govorimo o tem, da se v veliki meri marsikje dela škoda,” je povedal v svojem nagovoru.Dejal je, da se bo marsikje moralo na volišča kar petkrat, saj jo marsikje tudi drugi krog županskih volitev. Poleg tega pa vladajoča koalicija pravi, da ne bo dopustila, da se odloča o referendumih hkrati z volitvami, kar predstavlja dodaten strošek 5 milijonov evrov. Janša je povedal, da bo verjetno glasovanje na referendumih uvrščen bolj proti koncu vseh volitev prav zato, da bodo ljudje že utrujeni od vseh odhodov na volišča in se bo potrebno še posebej potruditi, da bodo ljudje šli na volišča in obkrožili proti.

Izpostavil je tudi predsedniške volitve, ki imajo velik simbolni pomen, saj v vsej zgodovini samostojne domovine še nikoli desna demokratična stran ni dobila absolutne večine na predsedniških volitvah. Dejal je, da so zdaj prvič najbolj obetavne možnosti, da se to zgodi. “Kandidat, ki ga stranka podpira in kandidira s pomočjo podpisov volivk in volivcev ima, ne le realne možnosti za drugi krog temveč tudi zmage v tem drugem krogu. A ne bo enostavno.” Vse javnomnenjske raziskave so ugodne za dr. Anžeta Logarja.Seveda se je dotaknil tudi Nove Slovenije in negativnega presenečenja, ko so ponudili svojega kandidata in pojasnil, da je bil dogovor drugačen. Vodstvo NSI s katerimi so se dvakrat sestali in njihova obljuba je bila, da najkasneje do konca avgusta Logarju izrekli podporo, če mu bodo javnomnenjske ankete kazale možnosti za drugi krog. Enako je obljubila tudi SLS, ki bodo besedo, kot so zagotovili, tudi držali.

Dotaknil se je tudi lokalnih volitev, ker “lokalne volitve so pomembne, najpomembnejše so pa kar se tiče korenin stranke.” To jasno lahko vidimo pri vseh instant strankah, ki so se hitro vzdignile v politični prostor, a so tudi ugasnile oziroma izginile, saj niso uspele pognati korenin na lokalnem nivoju. Prav tako pa bo imela zmaga na lokalnih volitvah velik psihološki učinek.

Seveda se je Janša dotaknil tudi zbiranja podpisov za vse tri referendume in razložil, zakaj se je stranka odločila za zbiranje podpisov.

Proti bohotenju demokracije

Glede na število prebivalcev Slovenije je po mnenju stranke število ministrstev povsem zadostno, saj ima Nemčija z 80 milijoni prebivalci isto število ministrstev, torej 16. “Manjša je vlada, bolj je operativna”, je dejal Janša. Velik del javnosti nasprotuje povečanju števila ministrstev. Prav smešno je pravzaprav, da nastajajo ministrstva zgolj zato, da se ustvari novo ministrsko mesto za točno določeno osebo, predvsem pa dolgoročno bistveno poveča stroške, saj vsako ministrstvo stane.

Proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe

Ta zakon pa je še pomembnejši, saj večina evropskih držav tak zakon ima, v Sloveniji pa imamo to zelo razpršeno. “Seveda izvajanje zakona stane in ko bo ta projekt v celoti zaživel, to predstavlja 700-800 mio letno, a ta denar se ne meče stran, saj je dolžnost družbe, da poskrbi za tiste, ki so ustvarjali to, kar imamo,” je dejal Janša. Ob tem je dodal še, da je šlo za nevladne organizacije v 10 letih dvakrat več denarja kot za domove za starejše. Vladajoča koalicija je sprejela spremembo zakona, s katero izvajanje zakona, ki ga niso upali umakniti, premikajo za eno leto. In temu bo sledilo ponovno zamikanje, ker sredstva želijo preusmeriti drugam.

Proti politizaciji RTV

Sedanji zakon je bil sprejet tudi z referendumom, že pred 20 leti in se je obdržal. Res zakon ni najboljši, a predlagani zakon je poskus, da se dokončno prepreči, da ne bi vedeli za nobenega od problemov, o katerem se je govorilo na srečanju. Če pogledamo kakšna  je danes sestava organov na RTV, imajo nadzorni odbor in programski svet. Zdaj bi to združili in vanj bi imenovali predstavnike civilne družbe mimo parlamenta. Koga bi imenovali, nam je vsem lahko jasno in to opravičujejo kot depolitizacijo RTV. Kot pravi Janša, bo šele to prava politizacija in gre za neverjetno sprenevedanje. Pri tem referendumu bo, tako ankete, bitka najhujša. Kot je pojasnil Janša, je za ta referendum je sicer zbranih največ podpisov. Politično gledano gre za najpomembnejše vprašanje.

Janša je povedal še, da so ti trije referendumi zelo pomembni. V kampanji bo potrebno vsekakor dati poudarek tudi na to, a da se pride do referendumov, je potrebno zbrati še podpise. Zato je pozval lokalne odbore, da naredijo vse, da se podpisi zberejo.

Na koncu se je Janez Janša vsem zahvalil za ves trud in vse delo in zaključil z besedami: “Najlažje izgubiš, ko misliš, da si že zmagal.”

Srečanje, ki ga je povezoval Tomaž Smole, se je nadaljevalo v neformalni del, kjer ni manjkalo dobre hrane, pijače, žive glasbe in plesa. Prijetno druženje se je zaključilo v poznih večernih urah.

Spletno uredništvo
Slikal Gašper Stopar