V ponedeljek in torek poteka izredno zasedanje Evropskega sveta, ki se ga bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Med temami tudi včerajšnji prisilni pristanek letala v Minsku.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek, 24. maja in torek, 25. maja udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki bo potekalo v Bruslju in na katerem bodo voditelji in voditeljice obravnavali COVID-19, podnebne spremembe, odnose z Rusijo in odnose z Združenim kraljestvom po začetku veljavnosti sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom 1. maja 2021.

Voditelji in voditeljice se bodo v razpravah osredotočili na trenutno stanje pri usklajevanju odziva EU na COVID-19. Poudarek bo na mednarodni dimenziji ter digitalnem zelenem potrdilu. Evropski voditelji in voditeljice bodo skladno s sklepi zadnjega decembrskega zasedanja Evropskega sveta vnovič razpravljali o podnebnih spremembah in sprejeli dodatne usmeritve Evropski komisiji, preden bo le-ta objavila prenovo podnebno-energetskega zakonodajnega svežnja “Pripravljeni na 55”. Evropska komisija bo namreč sredi julija 2021 objavila zakonodajni sveženj z ukrepi, kako cilje implementirati – to bo pomemben in vsebinsko zahteven dosje v času našega predsedovanja.

Voditelji bodo opravili tudi razpravo o odnosih med EU in Rusko federacijo, ki je bila predvidena že za marčni Evropski svet. Evropski svet bo obravnaval tudi aktualno stanje v odnosih med EU in Združenim kraljestvom, pri čemer se bo predvidoma osredotočil na problematiko izvajanja Sporazuma o trgovini in sodelovanju – in v tem okviru problematiko ribištva ter enake obravnave državljanov.

Predsednik vlade Janez Janša bo ob robu zasedanja Evropskega sveta opravil tudi bilateralne pogovore

Predsednik vlade se bo v ponedeljek, 24. maja 2021 srečal tudi s predsednikom Vlade Slovaške Republike Eduardom Hegrom, s katerim bosta izmenjala poglede na obvladovanje COVID-19 situacije. Predsednik vlade bo slovaškemu kolegu predstavil tudi prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU. V torek, 25. maja 2021, po zaključenem zasedanju Evropskega sveta, pa sledi srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija.

Vir: GOV