Izšla je poštna znamka Ivana Cankarja

Predsednik države Borut Pahor je sklical (26. 1. 2018) slavnostno sejo častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Na seji so med drugim predstavili aktivnosti častnega odbora, s katerimi bodo obeležili smrt Cankarja. Izšla pa je  tudi Cankarjeva poštna znamka.

Pahor je ocenil, da razmišljanje o Cankarju lahko pomeni tudi razmislek o zadnjih sto letih v življenju Slovencev.
“Živimo drugače kot pred stotimi leti in težko ugibamo, kaj se utegne zgoditi našemu narodu v naslednjih sto letih. Dvoje je in bo ostalo: človek in beseda. Človek je bitje iskanja  in hrepenenja, želi si pravice in išče resnico. Beseda je njegova pot in jezik je njegova čudovita, čudežna popotnica – v svet, do drugega človeka, do resnice.To se, mislim, ni spremenilo,” je še dejal predsednik.

Škoda, da ni še povedal, kdo smo spet postali Slovenci v zadnjih desetih letih!

Delo delovne skupine za počastitev stote obletnice smrti Ivana Cankarja je predstavila sekretarka častnega odbora Irena Avsenik Nabergoj.

“Letos imamo Slovenke in Slovenci izjemno priložnost, da se ob umetniški besedi in kritični misli Cankarja med seboj povežemo na vseh področjih kulture, umetnosti, znanosti in družbenega življenja ter še poglobimo našo ljubezen do slovenske domovine, slovenskega jezika, kulture in umetnosti,” je poudarila.

Letos se spominjamo 100. obletnice smrti enega največjih slovenskih literarnih

Foto: Bogdan Osolin

ustvarjalcev, ki je zapustil izjemen opus ter predstavlja neizčrpen vir navdiha. Obeležitev stote obletnice smrti Ivana Cankarja se ponuja kot priložnost za širšo uveljavitev pomena kulture, jezika in knjige v naši družbi, piše STA.

STA / B. O.