Danes ob 8.35 je bila policija obveščena o eksploziji in požaru v podjetju – kemični tovarni Melamin v centru Kočevja.

Na kraju interventne službe trenutno izvajajo prve nujne ukrepe zato je tudi zaprta glavna cesta skozi Kočevje.

 

Vir: Facebook R. Latin

Vsem prebivalcem v okolici svetujemo, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem dokler traja intervencija. Prav tako se naj ne približujejo samemu kraju dogodka.

Po neuradnih podatkih smo izvedeli, da naj bi eksplodirala smolarna, kar pa predstavlja pravo katastrofo, saj je tam ogromno strupov.

V Facebooku obveščajo, da je približno kilometer stran občanu od eksplozije razbilo stekla na oknih. Bilo naj bi tudi več ranjenih in nekaj mrtvih. Opozarjajo, da naj se zaprejo okna, maske na obraz in ugasnejo vse prezračevalne naprave.

Vir: Facebook

 

9.47 : So objavili nujno obvestilo, da bodo eno enoto vrtca evakuirali.

NUJNO OBVESTILO
Starše vrtca Kočevje obveščamo, da so vsa okna Vrtca KOČEVJE in sicer vseh enot Kekec, Čebelica, Ostržek, Brlogec , Biba, Mojca in Narcisa zaprta. Otroci so na varnem.
Po zadnjih podatkih Občine, smo primorani evakuirati enoto Čebelico.
Vse nadaljnje informacije še sledijo. Delite prosim.

10.15: Zaradi intervencije je zaprta tudi glavna cesta skozi Kočevje.

10:30: Operativci 112 so zapisali naslednje:

Ob 8.39 je bil ReCO Ljubljana obveščen o eksploziji v podjetju Melamin v Kočevju.
V eksploziji je bilo po prvih zbranih podatkih poškodovanih več oseb.
Aktivirane so bili bližnji izvajalci NMP Kočevje in Ribnica ter HeNMP. Obveščen je bil DCZ Ljubljana.
Nemudoma so bili aktivirani gasilci iz celotne GZ Kočevje (15 PGD) in GEŠP PGD Ribnica.
Na kraju je Policija.
Gre za množično nesrečo s požarom in morebitnimi nevarnimi snovmi.
Občanom se svetuje naj ne hodijo v bližino kraja dogodka.

Vir: Facebook

10.45 Na upravi za zaščito in reševanje so zapisali:

Ob 8.39 je prišlo v podjetju Melamin v Kočevju do eksplozije in požara. V eksploziji je bilo po prvih zbranih podatkih poškodovanih več kot 20 ljudi. Aktivirani so bili bližnji izvajalci NMP Kočevje in Ribnica ter helikopter za nujno medicinsko pomoč- HeNMP. Aktivirani so bili gasilci iz celotne GZ Kočevje (15 PGD) in GEŠP Ribnica. Obveščene so bile pristojne službe. Aktiviran je bila tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto. Prebivalcem v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije priporočamo, da zaprejo okna in vrata ter naj se zadržujejo v notranjih prostorih. Ob 10.30 naj bi bile po podatkih s terena nevarne snovi zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja.

10:56: Mobilna enota ekološkega laboratorija v primeru aktivacije opravlja terenske kemijske in biološke preiskave in meritve ob nesrečah z nevarnimi snovmi in drugih večjih onesnaženjih življenjskega okolja, izvaja detekcijo in identifikacijo kemijskih, bioloških ali drugih virov ogrožanja ob nesrečah z nevarnimi snovmi oziroma ob drugih nesrečah in opravlja laboratorijske kemijske in biološke preiskave in meritve ob naravnih ali drugih nesrečah.

11.03: Intervencija poteka uspešno. Požar je pogašen, gasilske enote izvajajo hlajenje. Po naših podatkih je več kot 20 poškodovanih, dva sta huje opečena in prepeljana v ljubljanski Klinični center. Zgradba je hudo poškodovana, udar je povzročil popokana okna tudi v okolici.

11.07: Sporočilo na jutranjo eksplozijo je objavil tudi predsednik vlade Janez Janša.

11.25: V Kliničnem centru so zapisali, da sprejemajo ponesrečence eksplozije v Kočevju, do zdaj so dva pripeljali z helikopterjem, ostale z rešilnim vozilom. Delo so prilagodili delu v množičnih nesrečah. Za zdaj je znano, da naj bi pomoč potrebovalo 20 oseb, med njimi so tudi huje poškodovani. Pravkar pa so javnost obvestili, da so znižali stopnjo pripravljenosti, zaradi nesreče v Kočevju. Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKCL pomoč potrebovalo manj oseb, kot so poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju. Izjava za medije je predvidena po drugi uri.