Včeraj je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič grobo poteptal Ustavo republike Slovenije. Prav to Ustavo, na katero se tako radi izgovarjajo, ko jim to paše. Bo za to odgovarjal?

 

Poslanski skupini SDS in NSi sta vložili zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije s predlogom priporočila Vladi Republike Slovenije in drugim državnim organom v zvezi z napovedmi rušenja parlamentarne demokracije in drugih temeljev ustavnega reda Republike Slovenije v programu parlamentarne politične stranke Levica.

O programu levice si lahko preberete tudi:  EVROPA BO SOCIALISTIČNA, ALI PA JE NE BO

Ustava republike Slovenije je v 85. členu, kjer govori o zasedanjih državnega zbora, jasna in govori:

“Državni zbor dela na rednih in izrednih sejah.

Redne in izredne seje sklicuje predsednik državnega zbora; izredno sejo mora sklicati, če to zahteva najmanj četrtina poslancev državnega zbora ali predsednik republike.”

Zahtevek za sklic izredne seje na devetih straneh z dne 01.06.2021 je podpisalo 33 poslancev državnega zbora, kar predstavlja več kot tretjino vseh poslancev.

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Po vsem tem lahko ugotovimo, da predsednik DZ Igor Zorčič vsekakor ni predsednik vseh poslank in poslancev, temveč dela v korist leve politične opcije. Svojega stolčka se oklepa po vsej verjetnosti le zato, da lahko onemogoča delo vlade.

Vir: Twitter

Še bolj zanimiva pa je bila razprava na televiziji večer pred Zorčičevo odločitvijo. Luka Mesec, koordinator stranke Levica je večkrat jasno poudaril, da se ne misli pred nikomur zagovarjati in niti z besedo ni zanikal obstoja vsebine, le povprek je obsojal sogovornike, da lažejo.

Res je, da so na svoji spletni strani izbrisali kar nekaj dokumentov, a vsebina le teh se še vedno najde. Prav tako pa imajo na svoji spletni strani tudi program stranke, ki je v resnici tisti, ki je sporen. Res je, da se ne rabi nikomur od sogovornikov zagovarjati, a to dolguje javnosti in svojim volivcem.

Ne glede na to, da si je predsednik DZ vzel pravico in grobo kršil Ustavo RS, zadeve še zdaleč ni konec. Kako se bodo odločili predlagatelji v prihodnjih dneh in tednih, bo znano kmalu.