Hekerji napadli Vlado, državni sekretar miri: Vse je pod nadzorom

Spletne strani nekaterih državnih organov so ponovno tarča hekerskih napadov, je po današnji seji vlade potrdil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. Incidenti trenutno potekajo na dveh domenah, ena od teh je tudi vladna domena gov.si. Nedostopni sta sicer tudi spletni strani Banke Slovenije in statističnega urada. Včerja je bila ponovno nedostopna tudi stran predsednice republike.

Kibernetski incidenti se, kot je dejal Volk, dogajajo tudi v drugih državah, v veliki večini primerov se, kot je dodal, za njimi skriva režim ruskega predsednika Vladimirja Putina, ne pa v vseh. DDoS-napadi veljajo za tehnično nezahtevne napade, ki pa imajo lahko izjemen učinek v javnosti. Ravno ustvarjanje strahu in zbujanje pozornosti v javnosti je po navedbah stroke eden od glavnih razlogov za tovrstne napade.

Spomnimo, hekerski napadi na slovenske spletne strani so se pričeli že konec preteklega masech, ko je ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn na omrežju X, napovedala napad proti Sloveniji, kot razlog pa navedla priključitev češki pobudi za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino.