Če so občanke in občani Grosupljega lani v Evropskem tednu mobilnosti po grosupeljskih ulicah preizkusili ljubljanskega Kavalirja, ga zelo dobro sprejeli, bili nad njim navdušeni, pa jim je letošnji Evropski teden mobilnosti prinesel grosupeljskega Zapeljivca.

Neučakani, tega bodo namreč obeležili v tednu med 16. in 22. septembrom, so se premierno z njim zapeljali že v ponedeljek, 5. septembra 2022. Ta pa bo z njimi na ulicah Grosupljega tudi ostal. In ljubljanski Kavalir je v Grosupljem dobil družbo. Prijatelja. Pustimo se mu zapeljati…

Slovesnega dogodka so se udeležili: župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, župan Občine Škofljica Ivan Jordan, direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde, direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat, vodja službe prevoz potnikov pri LPP dr. Rok Vihar, vodja skupine prevoz na klic pri LPP Zoran Stojinović, župnik Župnije Grosuplje Martin Golob, občinski svetniki, direktorji javnih zavodov, občanke in občani.

»Ljubljana ima Rožnik, mi imamo Koščakov hrib. Ko me vprašajo, kaj so to Zapeljivci, pa pravim, to so pa Kavalirji, ki se v Grosupljem preoblečejo v Zapeljivce. In vsi vejo. Torej, mi se vedno zgledujemo po najboljših,« je delo Mestne občine Ljubljana pohvalil župan dr. Peter Verlič, s katero v okviru Ljubljanske urbane regije odlično sodelujejo. »In če kje, potem Ljubljana kot glavno mesto in Razvojna agencija Ljubljanske urbane regije orjeta ledino v mobilnosti,« je še dodal.

Lep projekt s področja mobilnosti je tako tudi Kavalir, v Grosupljem Zapeljivec. »Je brezplačen in namenjen predvsem starejšim in tistim, ki si težko privoščijo, da bi hodili peš. Da bi na primer od doma starejših občanov prišli do centra mesta na kavo ali šli do trgovine. Je blizu, pa vendar daleč. Kaj šele zdravstveni dom, ki je na hribu, pa župnijska cerkev, pokopališče…« je o Zapeljivcu povedal župan. »Zato vas vabim, da ga uporabljate. Številka je, postajališča so označena.«

»Župani so gotovo gonilna sila razvoja javnega prevoza, predvsem mestnega,« je z zadovoljstvom povedal direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat. Mestna občina Ljubljana je Kavalirja uvedla že leta 2009 in ta storitev je danes mednarodno priznana, mednarodno prepoznavna. Povedal je še, da so v vseh teh letih z njim opravili več kot milijon kilometrov, prepeljali več kot milijon potnikov. »In če si to storitev kdo zasluži, si jo zaslužite starejši, ki ste celo življenje pošteno delali, in če boste potrebovali kakšen prevoz do zdravstvenega doma, trgovine ali kamorkoli, pokličite  070 777 830,« je še dejal in Grosupeljčane tudi on povabil k uporabi Zapeljivca.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je v svojem nagovoru spomnil na besede župana dr. Petra Verliča, ki jih je izrekel ob 5. obletnici linije 3G, Ljubljana povezuje prijatelje. In v tem duhu je, kot je prej župan dr. Peter Verlič pohvalil njegovo delo, tudi on pohvalil delo, projekte grosupeljskega župana. »Kot je to zdaj Zapeljivec, ki kaže na njegovo skrb za sočloveka,« je dejal. Naloga županov je namreč ta, da skušajo občankam in občanom kar čim bolj prisluhniti in uresničiti čim več njihovih želja.

Sicer pa je ljubljanski župan poudaril, da so, ko govorimo o Kavalirjih, pa zdaj Zapeljivcih, in o tem, kako dobro prevozno sredstvo so, na koncu najbolj pomembni njihovi vozniki. »Tisti, ki sedijo za volanom, ki skrbijo, da pripeljejo, ki so urejeni, prijazni, ki poznajo občino,« je dejal. Ob tem je še zaupal, da so ob letošnjem prazniku Mestne občine Ljubljana nagrado prejeli tudi Kavalirji. »V času covida, ko smo rabili 30 voznikov za prevoz hrane za starejše, pa za otroke, se jih je v eni uri javilo kar 300. In vse to delo so opravljali brezplačno, s srcem, z željo pomagati,« je povedal.

Prireditev je povezovala Tadeja Anžlovar, z glasbenim nastopom jo je popestrila pevka Urška Strnad ob spremljavi kitarista Jerneja Šuštaršiča ter s prisrčnimi pesmicami tudi najmlajši iz vrtca Kekec. Ti so se z Zapeljivcema, na pobudo ljubljanskega župana, takoj ko ju je župnik Martin Golob blagoslovil, da bo vožnja z njima varna, po Grosupljem tudi prvi zapeljali. In že so jim sledili stanovalci doma starejših občanov…

Naj strnemo z besedami župana dr. Petra Verliča: »Skratka, tukaj je, naš je, vaš je, uporabljajmo ga.«

V Grosupljem so tako dobili Zapeljivca, vozilo za javni prevoz potnikov. Prijazen do narave (električno vozilo z nič emisij), prijazen do naše denarnice (brezplačen prevoz), prijazen do ranljivejših skupin ljudi. Zapeljal nas bo do mestne tržnice, zdravstvenega doma, doma starejših občanov, mestne knjižnice, lekarne, cerkve sv. Mihaela ali pa po nakupih do naše najljubše trgovine.

Občina Grosuplje se je za nakup dveh električnih vozil za javni prevoz potnikov odločila z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti, k odločitvi je pomembno prispevala tudi želja, da starejšim občanom in drugim ranljivejšim skupinam prebivalcev omogočijo večjo mobilnost. Njim bosta zato Zapeljivca tudi prvenstveno namenjena.

Dostopali bodo lahko do najpomembnejših javnih in drugih objektov, pomembnih za njihovo nemoteno vsakdanje življenje. Prav tako bo z vozili možen dostop do vseh pomembnejših prometnih vozlišč v občini.

Vanju bo mogoče naložiti tudi invalidski ali otroški voziček. Za še večjo varnost potnikov je vozilo opremljeno z električnimi drsnimi vrati, ki jih bo odpiral voznik iz kabine in tako zelo olajšal vstop in izstop potnikov.

Nakup vozil je bil 80 % subvencioniran (brez DDV) s strani Eko sklada, ki subvencionira nakup novih vozil na električni pogon brez emisij CO2, namenjenih prevozu potnikov. Občina se je s strokovno podporo SOU 5G uspešno prijavila na razpis ter s tem prejela 115.840,00 evrov nepovratnih sredstev. Cena obeh vozil skupaj je znašala 176.656,00 evrov z vključenim DDV.

Tehnične specifikacije obeh vozil so takšne, da lahko dosežeta največjo hitrost 40 km/h, z enim polnjenjem pa njun doseg znaša vsaj 80 km. Omogočata tudi rekuperacijo energije pri vožnji navzdol in zaviranju.

Vozili bosta lahko sprejeli do 6 potnikov in bosta imeli tudi možnost postavitve klančine za dostop invalidov in otrok v vozičku. Za prevoz potnikov bodo skrbeli vozniki Ljubljanskega potniškega prometa.